Без съвременна музика по БНР след 1 януари

Заради спор за заплащане на права

Сключеният през 2011 г. договор между БНР и “Музикаутор”, сдружението за колективно управление на авторски права, е прекратен от "Музикаутор" с едностранно предизвестие, считано от 01.01.2017 г., съобщава БНТ.

Договорът е прекратен след редица срещи между представители на БНР и “Музикаутор” в продължение на шест месеца, на които не се е стигнало до споразумение относно размера на възнаграждението, което БНР като ползвател следва да изплаща на “Музикаутор”.

В отворено писмо на БНР се посочва: "До уреждането на взаимоотношенията ни с „Музикаутор” в нашите програми ще звучат единствено изпълнения, чиито права са погасени по давност – класическа музика, джаз и автентичен фолклор." В позицията на радиото е посочено, че "Музикаутор" претендира за драстично увеличение на възнаграждението - от досегашната сума от 500 000 лв. искането на дружеството възлиза на 1 800 000 лв., "без това огромно увеличение да има икономическа обосновка, или да почива на конкретни данни за практиката в други държави. "

От "Музикаутор" съобщиха за "По света и у нас", че са предложили на обществената медия поетапно вдигане на възнагражденията, които БНР трябва да изплаща, в следващите години и посочиха, че са изпратили предизвестие за прекратяването на договора на 22.11.2016 г. Сдружението ще излезе със своя позиция по казуса в първия работен ден от новата година.