Част от лекарствата за високо кръвно стават безплатни

Най-евтиното лекарство, но само за един вид хипертония - есенциалната, ще се плаща на 100% от НЗОК

Тази година част от лекарствата за високо кръвно стават безплатни, а отпада идеята за таван на доплащанията за медикаменти по Здравната каса, припомня БНР.
Дни преди Нова година правителството отмени наредба, която въвеждаше таван за доплащане на лекарствата. Според нея пациентът не трябваше да доплаща за частично покриваните от Здравната каса медикаменти повече от 60 на сто от стойността на най-евтиното лекарство. След няколко поредни отлагания мярката не влиза в сила, а идеята беше за по-евтини и достъпни лекарства. Оттеглянето обаче се наложи, защото ако някой медикамент надхвърли тавана от 60 на сто, Касата нямаше да го заплаща частично и ако пациентът се чувства добре от него, трябваше да си го плаща сам.
През 2017-та година влиза в сила решение на Министерство на здравеопазването най-евтиното лекарство, но само за един вид хипертония - есенциалната, да се плаща на 100% от Касата.Това е едно от най-масовите заболявания в България. Около 200 000 българи, които по данни на Касата са регистрирани с тази диагноза, от днес ще получават лекарствата си безплатно, за което Касата ще отдели около 10 млн. и 500 хиляди лева. Мярката обаче не важи за бъбречната или сърдечната хипертония с усложнения, напомнят специалистите.