Министър Москов подписа споразумение за отстъпки на скъпи лекарства

Постигнатото споразумение е в резултат на усилията на българското правителство да води устойчивата лекарствена политика

В Букурещ министър Петър Москов и министърът на здравеопазването на Румъния Влад Войкулеску подписаха двустранно споразумение за договаряне на отстъпки на скъпоструващи лекарствени продукти. Целта е чрез принципа на създаване на общ пазар, който е и един от основните принципи на ЕС, България и Румъния да могат да договарят конфиденциални финансови отстъпки за скъпоструващи медикаменти, което да осигури по-добър достъп на пациентите от двете държави до най-новото лечение и същевременно да създаде предвидимост и устойчивост за бюджета на публичния фонд.

За тази цел България и Румъния ще обединяват усилията си за сключване на общи споразумения с търговците на лекарствени продукти  за постигане на финансови отстъпки. Двете страни ще могат да провеждат съвместни обществени поръчки, което ще оптимизира разходите за лекарствени продукти и ще създаде устойчивост на доставките.

„Ние подписваме това споразумение, защото имаме общи проблеми и предизвикателства“, каза министър Москов след подписването. „Двамата с министър Войкулеску не сме най-любимите на големите фарма комании, но заедно с колегите от Централна и Източна Европа установихме, че по-бедните държави плащаме повече от по-богатите страни на ЕС и това е несправедливо. Това ограничава все повече достъпа на българските и румънските граждани до ново и модерно лечение. През 2016г. имаме 16 процента ръст при плащанията в онкологията и 8-10 процента за терапии за домашно лечение. За тези нарастващи разходи обаче, осигуряваме все по-малко опаковки на нашите пациенти. При 20% увеличени разходи, ние можем да заплатим лечението на 10% по-малко пациенти. Подобни са проблемите и в Румъния.

Това споразумение ще ни даде възможност заедно да постигаме по-изгодни условия за фондовете на двете държави, а прекият резултат ще бъде, че ще осигурим по-добър достъп на нашите пациенти. Ние двамата прилагаме реално принципите, върху които е създаден ЕС. С този механизъм ще търсим и решение за проблема с излизането от нашите пазари на евтини, но критични за пациентите медикаменти. Когато сме повече, сме по-силни. Сега сме двама, което значи, че силата ни е удвоена. Вярваме, че скоро ще сме повече“, изрази оптимизъм министър Москов.

България последва примера на редица страни членки на ЕС и потърси механизми, с които да позволи на своите граждани да имат достъп до най-новите и ефективни лекарствени средства при постигане на най-добрите финансови условия. Такъв пример са Дания и Холандия.

Постигнатото споразумение е в резултат на усилията на българското правителство да води устойчивата лекарствена политика и да даде възможност на всички български граждани до качествена и достъпна медицинска грижа.