Киев прехвърли 200 снайперисти в района на Дебалцево

Украинската страна продължава да нарушава Минските споразумения

За засилване на позициите на украинската армия в дебалцевското направление в района на селището Жованка са пристигнали две снайперистки роти. Това съобщи заместник-командващият оперативното командване на самопровъзгласилата се Донецка народна република Басурин.

"В района на Жованка е регистрирано пристигането на две снайперистки роти на противника, наброяващи 200 души, за укрепване на подразделенията на ВСУ", каза Жованка.  
По думите му, в района на Стари Крим разузнаването на ДНР е открило местонахождението на пет гаубици с калибър 122 милиметра, а в района на Гранитно е забелязано пристигането на три самоходни гаубици "Акация" (152 мм), съобщава РИА Новости. 
Междувременно стана известно, че специалната комисия за събиране на доказателства за военни престъпления на украинската власт в Донбас от момента на създаването си – май 2016 година – е завела 1084 дела по факти за гибел, раняване и незаконно задържане на гражданско население. „Към момента са сформирани 1084 дела. От тях, в частност, за загинали граждански лица – 345, за загинали деца – 13, за ранени граждански лица – 677, за ранени деца – 43”, това съобщи и. д. министър на външните работи на ДНР Наталия Никонорова, цитирана от Руская весна.
  Тя добави, че специалната комисия е събрала на практика всичките военни престъпления за 2014 и 2015 година и в момента работи върху проверката и оформянето на нови данни.
  „Ще бъде направена единна база на престъпленията на украинската власт в Донбас. След това тя ще бъде предадена на обществото за внасяне в международни инстанции”, подчерта Никонорова.
Превод и редакция: БЛИЦ