Институците са готови за работа при екстремалните зимни условия

Областният управител ги провери

Област Добрич е готова да посрещне екстремални зимни условия, заявява Областният управител Детелина Николова, която и днес, 05 януари 2017 г., проследи работата на общините и териториалните институции, имащи отношение към осигуряване на нормалния живот на гражданите, съобщават от пресцентъра на Областна управа. На общините е разпратено писмо за предприемане на допълнителни действия за подготовка на областта за работа при усложнена зимна обстановка, сподели Николова. „Препоръчахме на местните власти да направят преглед на общинските планове за защита при бедствия в частта „Действия при обилни снеговалежи, снежни бури и заледявания“ и при усложняване на обстановката да бъдат активирани общинските щабове, да се обърне внимание на фирмите с договори за поддръжка на общинската пътна мрежа да имат допълнително добавки за гориво, готовност на кризисните щабове за оказване на помощ“ – каза Областният управител Детелина Николова.  Тя добави, че всяка община е осигурила дежурства и възможности за осигуряване на временен подслон на хора, изпаднали в нужда и невъзможност да се придвижат по общинските пътни мрежи в областта.

До обяд в представените на Областния управител доклади общините на територията на областта заявиха, че имат готовност да осигурят нормален ритъм на живот при тежки метеорологични условия, каквито са предупрежденията на специалистите от НИМХ-БАН. За готовност за поддръжка и работа на дежурни групи в детски ясли и градини докладваха общините Каварна, Балчик, Добрич и Тервел, каза Д. Николова. Тя сподели още, че от местния клон на „Енерго-Про“ са заявили, че са в пълна готовност, като за територията на областта и нормалното електрозахранване ще се грижат 10 аварийни екипа. Сигнали за спряло електрозахранване гражданите могат да подават на единния телефон на компанията – 0700 161 61. Областният управител проведе разговори и с ръководителите на останалите фирми, осигуряващи енергийни услуги, както и с ръководството на ВиК – Добрич. Дружествата декларират, че имат готовност за работа при тежки зимни условия, извършен е преглед на автомобилния парк, има определени графици на дежурни групи.

От ВиК увериха, че са в готовност за работа при тежки зимни условия и гарантираха възстановяване на водоподаването в няколко села на територията на община Крушари в рамките на днешния ден. При проблеми с водоподаването гражданите могат да подават сигнали на дежурния диспечер във ВиК на тел. 058 655-832 и 0889/100-948.

Днес в МБАЛ Добрич по график се приемат от територията на цялата област болните на хемодиализа. Общо в края на работния ден в добричката болница ще бъдат приети 37 пациенти от цялата област, които са на хемодиализа. Създадена е организация в три от болниците – Каварна, Балчик и Добрич, да се приемат и родилки, чийто термин е до 10 януари, припомни още Областният управител.

График с дежурства и организация е създадена и в Областния съвет за сигурност.

„Предвид предупрежденията на синоптици и метеоролози от НИМХ-БАН за очаквани опасни метеорологични явления с обилни снеговалежи и ниски температури, нека гражданите не предприемат пътувания, ако те не са крайно наложителни. Областният съвет за сигурност, както и всички институции и местните власти са в готовност и са предприети мерки за осигуряване на нормален ритъм на живот. Да бъдем разумни, за да съхраним здравето и живота си“ – апелира Областният управител Детелина Николова.