Съдят Алексей Петров за пране на над 3,3 млн. лв.

Наказателният кодекс предвижда от 10 до 20 г. затвор и конфискация на имущество

Основният подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров ще бъде съден и за пране на пари, съобщи "Правен свят". Преди 2 дни съдия Александра Йорданова от Софийския градски съд (СГС) е образувала дело по внесен от градската прокуратура обвинителен акт срещу Петров. Става дума за изпиране на над 3.3 млн. лева, като парите са били присвоени от две фирми. Според обвинението престъпленията са извършени в периода 2006-2008 г.

Подсъдими с Петров ще бъдат още двама - Явор Джиев и бившият председател на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев. Разследването срещу тях е започнало през 2013 г. За длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо и особено тежък случай, каквото е едно от обвиненията, Наказателният кодекс предвижда от 10 до 20 г. затвор и конфискация на имущество. Срещу Петров имаше разследване за пране на пари, което започна след ареста му през 2010 г. и беше известно като "Големия Октопод".
Тогава МВР пусна гръмко съобщение за разбита престъпна група с мащабна дейност - рекет и принуда, пране на пари, изнудване и заплахи над бизнесмени и длъжници, източване на "Кремиковци" АД, данъчни престъпления и сводничество. Четири години по-късно делото беше прекратено, без да влиза изобщо в съда. В края на 2013 г. Алексей Петров и още четирима обвиняеми се възползваха от промените в НПК и поискаха прокуратурата или да прекрати делото, или да го внесе в съда, тъй като бяха минали повече от две години от повдигането на обвинения. В началото на 2014 г. процесът срещу тях беше прекратен.
Същата съдба имаше и делото срещу Антон Петров, мистър България 2003 Мирослав Йончев и още трима души за организирана престъпна група за сводничество, което беше прекратено през 2015 г. Миналата година съдът в Страсбург пък осъди България да плати 110 000 евро на Алексей Петров, Антон Петров, Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците и семействата им за бруталните арести. В Специализирания наказателен съд продължава единственото оцеляло дело "Октопод", по което Алексей Петров е подсъдим с Антон Петров, Янко Попов, Марчело Джотолов и Кирил Топалов. Сред подсъдимите беше и бившият прокурор Цеко Йорданов, но обвиненията срещу него бяха свалени. Процесът започна отначало през 2015 г., тъй като председателката на състава в Софийския градски съд, който го гледаше - Румяна Ченалова, беше уволнена.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен