Прокуратурата отказа да образува дело за регионалното депо в с. Стожер

Според прокурорското постановление, безспорно е, че има установени нарушения при проведена открита процедура

Окръжната прокуратура в Добрич отказа да образува наказателно производство във връзка с налагането на финансова корекция по проекта за изграждане на регионалното депо в с. Стожер. Това съобщи кметът Йордан Йорданов, който през август миналата година е сезирал държавното обвинение, съобщава БТА.
Той е поискал проверката, след като изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" констатира пропуски в процедурите за възлагане на обществените поръчки и наложи на Община Добрич финансова корекция от близо 4,2 млн. лева.
Според прокурорското постановление, безспорно е, че има установени нарушения при проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки. "Предвид колективния характер на проведената процедура по ЗОП, както и осъществения строг контрол от страна на АОП, не би могло с категоричност да се приеме, че от страна на някое от длъжностните лица, както и контролиращите е налице умишлено нарушаване на разпоредбите на специален закон, което да е сторено със специална цел - да набави за себе си облага или да нанесе съответната за общината вреда", се посочва в прокурорското постановление, цитирано от кмета.
Йордан Йорданов заяви, че вярва на прокуратурата и отбеляза, че се работи за това част от корекцията да бъде поета от Министерството на финансите или да бъде опростена.
Новата регионална система за управление на отпадъците в с. Стожер е изградена с ресурс от близо 39 млн. лева с подкрепата на оперативната програма "Околна среда - 2007-2013 г." Съоръжението обслужва 226 селища със 190 000 жители в добруджанските общини и шуменската Никола Козлево.