Ген. Константин Попов предава длъжността на новия началник на отбраната днес

Официалната церемония по сдаването и приемането на длъжността „Началник на отбраната“ ще се състои днес в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната.

Официалната церемония по сдаването и приемането на длъжността „Началник на отбраната“ ще се състои днес в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната. На нея досегашният началник на отбраната генерал Константин Попов ще сдаде длъжността на вицеадмирал Емил Ефтимов. На церемонията ще присъстват министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев, заместник-министрите на отбраната Десислава Йосифова, Атанас Запрянов и Орхан Исмаилов, както и висши офицери от Въоръжените сили на Република България.

Официалната церемония по сдаването и приемането на длъжността „Началник на отбраната“ ще се състои от 11.45 ч. на 18 януари в Министерството на отбраната.


„Това бяха уникални месеци за мен“ - така преди броени дни началникът на отбраната генерал Константин Попов определи, при раздялата си със строя, периода си на изпълнението на поста на военен номер 1 в България. Той зае длъжността началник на отбраната на 9 февруари 2016 г.

За този период от почти година, генерал Попов успя да постигне много. Въпросният период бе истински висш пилотаж през проблемите на Въоръжените сили, на фона на турбуленциите на изненадващата не само за България, но и за целия свят 2016 година. Буквално с летящ старт опитният въздушен ас навлезе в епицентъра на армейските събития.
Дни след като зае поста, той ръководи годишната конференция на началника на отбраната. Темата на форума беше свързана именно с усложнената международна обстановка през последните години: „Подготовка на Въоръжените сили на Република България за противодействие на хибриден тип война в контекста на „Стратегия за ролята на НАТО при противодействие на хибриден тип война”. „Анализът на тенденциите в съвременната среда за сигурност показва, че тя дълго време ще запази динамичния си и противоречив характер. Появилите се нови рискове и заплахи поставят на изпитание способностите на държавните органи и други организации за своевременна и адекватна реакция. Това още повече изисква прилагането на всеобхватен подход към сигурността, основан не само на политически и дипломатически усилия, но и координирани действия на военните и граждански институции”, изтъкна генерал Попов по време на форума.

През месеците на своя мандат началникът на отбраната остана верен на този комплексен подход. Независимо дали се срещаше с бойци и командири от строя или с народни представители, с формирования и екипажи от съюзнически армии или със свои колеги по време на международни форуми, началникът на отбраната отстояваше каузата за усъвършенстване на българските ВС, за тяхната модернизация и грижа за най-ценния войскови ресурс – хората от строя, българските воини.

„Предизвикателствата пред българските военнослужещи стават все по-големи. Задачите стават все по-отговорни и обществото иска все повече и повече от тях. От впечатленията ми при посещенията в гарнизоните и непрестанните ми срещи с хората в Българската армия, уверено мога да заявя: българските военнослужещи са готови да отговорят на очакванията на обществото и да го защитят”, сподели генерал Попов в интервю в навечерието на националния празник 3 март. И допълни: „Задължение на нас, ръководството, но и на всеки офицер остава – да търсим най-добрите решения, за да може хората в униформа да продължат да изпълняват с достойнство мисията, на която са се посветили – да защитават честта, достойнството и целостта на родината. Ще продължим да даваме най-доброто от себе си, за да сме полезни на обществото”.

И армията на дело доказваше, че обществото може да разчита на нея в труден момент. През цялата 2016-а стотици воини помагаха на органите на МВР за охрана на границата срещу мигрантския натиск. Бойци и командири самоотвержено осигуряваха защитата на населението по време на бедствия. И през новата 2017-а екипите от военнослужещи са отново на своя пост сред преспите, където пробиват с тежка техника пътища, извличат затънали в снеговете автомобили, спасяват хора от отдалечени населени места.

Скрита за обществото остава ролята на началника на отбраната, но тя е ключова. Във всички тези случаи той определя екипите от видовете въоръжени сили и дава заповедта за действието им. Негова е отговорността за живота и здравето на военнослужещите. Добре е да се отчете, че през този 11-месечен период нямаше никакви инциденти с воини, никакво извънредно произшествие, никакви пострадали. При това – и по трите мисии на Българската армия, която, да не забравяме, в изпълнение на съюзнически и коалиционни ангажименти, оперира на три континента, с мисии в Афганистан, Мали, Босна и Херцеговина и т. н. Всички се завръщаха живи и здрави от изпълнението на задачите.

Успех по време на мандата на генерал Попов бе одобрената промяна в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България. С новите текстове за първи път от 25 години се увеличават правомощията на началника на отбраната и на Щаба на отбраната. На армията бяха дадени разширени пълномощия и чрез антитерористичния закон. Специалните сили, които досега бяха в състава на Сухопътните войски, преминаха на пряко подчинение на началника на отбраната.

„Българската армия винаги е била неделима част от обществото. Тя е националната институция,  която се ползва с най-висок обществен авторитет, уважение и доверие. В ценностната система на българския народ военнослужещите са носители на патриотизъм, висок морал и отговорност, проявявани с еднаква решимост както в бурни исторически моменти, така и в мирни години”, заяви в интервю генерал Попов и през целия си мандат работеше в името на здравата връзка между народа и армията. Няма друга такава година, в която толкова много хора, основно от Сухопътни войски, да изпълняват задачи по третата мисия, коментира неотдавна той.

Една от големите победи за системата на отбраната, постигната с усилията на генерал Попов, цялото цивилно и военно ръководство на МО и БА, бе стартиралата модернизация на Въоръжените сили. Процесът, за който се говори от две десетилетия, най-после бе задействан. Парламентът одобри разходи за общо 2,3 млрд. лв. за изпълнението на два проекта – за придобиване на нов тип основен боен самолет за ВВС и нови патрулни кораби за ВМС. На финалната права е разработването на проект за нова бойна машина за СВ, чието бъдещо одобрение в парламента не подлежи на съмнение, защото се подкрепя от основните политически сили. „Всеки лев трябва да носи бойна способност”, коментира генерал Попов пред журналисти и неотклонно защитаваше необходимостта от модернизацията на армията по време на форуми и срещи, а също и осигурявайки зелена светлина за работата на екипите от МО и БА, които подготвят заданията по проектите.
Наред с това по полигони и учебни полета през цялата 2016 година „вреше и кипеше” от занятия и учения – национални и международни. Въоръжените сили се включиха в над 70 международни учения, всички те завършили успешно. Внушителен български контингент участва в многонационалното учение на НАТО „Анаконда 16” на територията на Полша, където страната ни е на трето място по брой участници след Полша и САЩ. В самия край на годината 625 бойци от 9 държави се включиха в българо-американската подготовка „PLATINUM LION” 17-1 на полигон „Ново село”. „Тази година беше изключително натоварена, но следващата година ще бъде удивителна. Ще имаме 4 огромни учения, като в най-голямото „Сайбър гардиън” ще участват над 3000 военнослужещи от различни страни с много техника. Важен елемент от това учение е преминаването на войски на наши съюзници през територията на страната, тяхната охрана, разполагане. Учението наистина ще бъде уникално”, коментира генерал Попов.

Много искреност имаше в церемонията, с която началникът на отбраната се раздели със строя. „На 2 декември си пуснах рапорта за прекратяване на воинската ми служба. Вече има и указ на президента. За мен е чест, че сте тук, за да мога да ви благодаря, че сме работили заедно”, заяви той пред събраните в залата военнослужещи – от редник до генерал. През всичките тези години съм се стремял да работя в екип и може би поради това е имало движение напред, каза генералът. Вие сте хората, на които съм разчитал, на които съм вярвал и на които искам да кажа довиждане, а не сбогом, изтъкна генерал Попов. Това, което представлявам аз е всъщност: Константин Попов, изграден от Българската армия. Ако кажа сбогом, означава да кажа сбогом на себе си, не мога да кажа такова нещо, заяви той. И допълни: „Желая ви само успехи и само победи. За мен беше чест!”.

Към хората, с които е служил и работил рамо до рамо през своите цели 37 години в армията, той се обърна с благодарност и в словото си при церемонията по връчването му от президента Росен Плевнелиев на орден „Стара планина“, първа степен с мечове. Генерал Попов подчерта, че полученото висше държавно отличие за изключително големи заслуги за развитието на Българската армия, е оценка не само лично към него, но и към българското офицерство и войнство. „Българският офицер винаги е бил символ на морал, чест, достойнство, отдаденост на родината – родината, която градим, за да е силна и просперираща в семейството на ЕС и НАТО“, заяви в Президентството началникът на отбраната.

Генерал Константин Попов е първият началник на отбраната с няколко годишен опит от работа в международни щабове. В това отношение, но и не само, ще има пълна приемственост на поста на военен номер 1, тъй като временно изпълняващ длъжността началник на отбраната ще бъде вицеадмирал Емил Ефтимов.

Морският висш офицер се завърна в средата на 2016 г. в България след 3 спечелени конкурса и 5-годишна работа като заместник-директор и директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност” в главната квартира на НАТО в Брюксел. През този период вицеадмирал Ефтимов натрупа богат опит в изграждането на отбранителни способности в коалиционен мащаб, както и в кризисния мениджмънт по периферията на Алианса. Той бе назначен за заместник-началник на отбраната на 15 юли 2016 г.

Отбранителната политика вече не е въпрос само на армия и отбрана, а и на гъвкаво управление на различните национални ресурси за защита на националните интереси и сигурност, коментира той по време на форум в София неотдавна. Като ВРИД началник на отбраната той ще има важна роля за стартирането на два от ключовите проекти за модернизация на армията, което се очаква да се случи в средата на 2017-а – за нов основен боен самолет за ВВС и нови патрулни кораби за ВМС. От него ще зависи и успешното придвижване към Министерския съвет и Народното събрание на проекта на Сухопътните войски за нова бойна машина.

Вицеадмиралът безспорно е наясно с предизвикателствата на тези проекти, с подводните рифове, течения и опасностите от внезапни бури, свързани с осъществяването им. По време на споменатия форум той очерта целите пред модернизацията на Българската армия. „За Сухопътните войски това е повишаване на мобилността, готовността на силите за развръщане, огневата мощ на формированията и техните способности за разузнаване, наблюдение и целеуказание. За ВВС особено важни ще бъдат подготовката и повишаването на готовността на силите за развръщане, развитието на способности на системата за командване и управление, развитие на системи за самозащита на летателните апарати. За ВМС – развитие на способности за борба с морски мини, морски и въздушен противник, както и самозащита на силите. За Силите за специални операции ще се развива основно системата за командване и управление”, изтъкна вицеадмирал Ефтимов. Така модернизацията, към която морският офицер ще води кораба на българската отбрана с „Пълен напред!”, също се превръща в една от ключовите теми на приемствеността на армейския връх. Процесът на войсковото обновление, започнал в мандата на генерал Попов, е сигурно, че ще продължи и при вицеадмирал Ефтимов.

„Пожелавам на всички военнослужещи да са здрави, да имат късмет и много успехи в начинанията, с които са се заели, тъй като службата на родината е много отговорно и благородно дело. 2017 година се очертава като много динамична по отношение на ученията и тренировките, които ще провеждаме на наша територия, заедно с нашите съюзници и партньори. Като темпо и натоварване годината ще бъде различна от 2016-а”, изтъкна вицеадмиралът малко преди Нова година. „Това, съчетано с ангажиментите ни на границата, наистина поставя много предизвикателства пред военнослужещите на всички нива“, допълни той.

Ето че в началото на 2017-а му се падна и отговорната роля на военен номер 1. Сега на него и Въоръжените сили е нужен попътен вятър и седем фута под кила, за да има България здрава, силна и модерна система за отбрана.