Повишено е нивото на водите на река Маринка

Мисия Бургас

18-01-2017, 12:06

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ивелина Василева: Следим нивата на реките и на язовирите

Предупредени са жителите на селище “Черниците”

Заради дъждовете и снеготопенето река Маринка е повишила нивото на водите си с 33 см. за последното денонощие и в момента е преди границата на преливането.

Това са отчели датчиците за мониторинг на водните нива, които са поставени в определени водоеми на територията на община Бургас. Данните постъпват по електронен път в системата за мониторинг на водите на всеки 15 минути в центъра на видеонаблюдение.

"При евентуално преливане на реката най-застрашени са къщите в ниската част на селищно образувание "Черниците" и това налага да предупредим лично хората да имат готовност за евакуация", каза кметът на Община Бургас Димитър Николов. Той допълни, че в устието на реката има замръзнали ледени блокове, които пречат на нормалното отичане на водите.

"С представители на пожарна безопасност и защита на населението обсъждаме варианти за евентуално разбиване на ледените блокове, но трябва да се съобразим и факта, че там преминават тръбопроводи", допълни кметът на Бургас.

На критичните улици в "Черниците" живеят предимно възрастни хора, на които общинските екипи имат готовност да помогнат, ако се наложи да напуснат домовете си. Освен река Маринка, повишение на нивото на водата отчитат и датчиците на река Изворска, но на този етап данните не са критични.

Повишено ниво се наблюдава и на река Отманлийска, но новоизграденият канал до Ченгене скеле поема високото ниво на водите.