Езиковата гимназия в Добрич остава без френска паралелка?

Тази учебна година се обучават само 11 деца

Ръководството на Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич е взело решение да закрие паралелката по френски език, заради липса на желаещи да учат в този профил. Така паралелката с 35-годишна история може да остане само в аналите на елитното учебно заведение. Предстои съгласуване с община Добрич и Регионалния инспекторат по образование.
Паралелката по френски език през тази учебна година е с 11 деца, затова гимназията я дофинансира. Липсата на желаещи да изучават френски е принудила педагогическият съвет на училището да вземе тежко решение.
Окончателното решение за съдбата на френската паралелка, създадена през 1982-ра година, е на общината и инспектората по образование. В момента в езикова гимназия има 6 паралелки – 3 немски, две английски и френска. Догодина броят им се запазва, но вече ще бъдат 3 с немски и още толкова с английски език. За първи път в добричката гимназия се въвежда правилото водещият език да бъде обвързан с втория изучаван, още при кандидатстването. Децата могат да избират между немски, английски, френски и руски.
В някои гимназии дори и следващите профилиращи предмети са предварително договорени, но от добричкото училище смятат, че засега е достатъчно това да се случва с първите два.

Текст и видео: РТ Добрич