Наказания за общинските съветници в Добрич предвижда Етичен кодекс

Забележка или лишаване от едно до три месечни възнаграждения

Етичен кодекс на общинските съветници в Добрич е предложен за публично обсъждане. То ще продължи до 27 януари. Проектът е разработен след решение на Общинския съвет от временна комисия.
Според новия кодекс, общинският съветник е длъжен да поддържа връзки с избирателите си и да ги информира за дейността и решенията на Общинския съвет, съобщава БТА. Той не може да има специално отношение или да отдава предимство на което и да било физическо или юридическо лице. Не може да участва при вземане на решения, когато се отнасят до негови имуществени интереси или до интереси на съпруг и роднини, както и да използва служебното си положение или общинско имущество за лична изгода.
Предложени са и норми за поведение в заседателната зала. Дава се възможност на председателя да отстранява от заседание съветник, който възразява по груб начин срещу наложените му наказания и въпреки това продължава да нарушава реда, призовава към насилие, оскърбява общински съветник или Общинския съвет.
Ако Комисията установи, че има нарушение на Етичния кодекс, предлага на Общинския съвет да наложи на общинския съветник наказание, което може да е забележка или лишаване от едно до три месечни възнаграждения.