Приморско въвежда видеонаблюдение в нощните клубове и дискотеки

Собствениците ще пазят записите поне 30 дни, грозят ги солени глоби

Приморско става първият град в България, който въвежда задължителното изискване в нощните клубове и дискотеки да бъдат монтирани видеокамери.
На днешната сесия на местния парламент съветниците подкрепиха предложението на кмета Димитър Германов за промени в Наредбата за опазване на обществения ред. След влизане в сила на текстовете, съдържателите на нощни клубове, ще бъдат задължени да закупят камери, които да охраняват обектите им, те трябва да обхващат цялата площ на заведението. Записите трябва да се пазят 30 дни и да се предоставят при поискване на полицията. Предвидените глоби са от 500 до 5 хил.лева.
С промените в Наредбата бе забрането и тютюнопушеното в сградите и прилежащи територии, включително и тротоари и улици, около училища. На нарушителите ще бъдат налагани глоби от 300 до 500 лева. Обичайна практика е и ученици, и учители да пушат цигари пред училищата – практика, която в Приморско ще прекратят съвсем скоро.
„С предлаганите промени се цели не само подобряване на обществения ред, но и превенция на противоправните прояви, недопускането на инциденти и гарантирането на сигурността на гражданите и гостите на Община Приморско“, мотивираха се от местната администрация.