Депутатът Пламен Нунев: Доверието на международните институции в българския енергиен сектор нарастна по време на управлението на ГЕРБ

Новините

25-01-2017, 13:14

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Приемат годишна програма за развитие на туризма в Община Русе за 2017-а

От месец февруари до края на 2016 г. паричните наличности на дружествата от държавната енергетика в края на съответния месец са над 1 млрд. лв.

Доверието на международните институции в българския енергиен сектор нарастна по време на управлението на ГЕРБ, каза днес народният представител Пламен Нунев. 

Значим факт е присъденият индикативен кредитен рейтинг Ba1 със стабилна перспектива на Българския енергиен холдинг ЕАД /БЕХ ЕАД/. Нивото на присъдения на 27.05.2016 г. Moody's рейтинг е с 2 степени по-високо от текущия рейтинг на холдинга и с 2 степени по-ниско от присъдения рейтинг на държавата. Положителната оценка от най-голямата международна рейтингова агенция е в резултат на проведените реформи в българския енергиен отрасъл. Оценено е финансовото стабилизиране на дружествата от групата на БЕХ ЕАД и позитивната перспектива за развитие, посочи той. 

Доказателство за това, че реформите в сектор „Енергетика“ са реални и ефективни е информацията от банковите сметки на дружествата от БЕХ ЕАД. Когато правителството на ГЕРБ пое сектор „Енергетика“ към 31.12.2014 г. общият размер на паричните наличности на дружествата беше 404 млн. лв. Към 31.12.2015 г. паричните наличности на държавните енергийни дружества бяха 833 млн. лв. Към 31.01.2016 г. средствата са 962 млн. лв. За периода от месец февруари до края на 2016 г. паричните наличности на дружествата от държавната енергетика в края на съответния месец са над 1 млрд. лв. Тези цифри показват трайната, устойчива, положителна тенденция, отразяваща финансовото стабилизиране на българската енергетика, отбеляза още г-н Нунев. 

Той акцентира и върху измененията в Закона за енергетиката, с които бяха спрени преференциалните цени за нови ВЕИ. Ограничено беше производството на електрическа енергия от биомаса и се засили контролът над производителите на електроенергия по преференциални и регулирани цени. Така се спря трупането на финансов дефицит в системата. 

Правителството не е променяло политиката си по отношение на проекта "Белене". След излизане на арбитражното решение през юни 2016 г., нямашедруг избор, освен да се плати сметката за това, което БСП поръча с Допълнение 5 през 2008 г - поръча оборудване без да има договор, припомни депутатът. 

Ако някога се изгражда АЕЦ „Белене“, това трябва да стане само с участието на частен инвеститор и без държавни гаранции при икономически обоснован проект. В тази връзка е възложен анализ на Българската академия на науките, който ще покаже има ли нужда България от нова ядрена мощност, коментира той. 

Участието на страната ни в процеса по енергийна диверсификация в района на Югоизточна Европа бе едно от най-устойчивите по време на управлението на ГЕРБ. В тази връзка правителството на ГЕРБ работи през последните години активно за реализацията на междусистемните газови връзки с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция. Тези проекти бяха забавени с години. За пример ще дам завършения през ноември миналата година първи интерконектор с Румъния до град Мартен, подчерта  Нунев. 

Казаното от мен по – горе показва, че провежданата досега политика на Министерски съвет в сектор „Енергетика“ с подкрепата на народните представители е била последователна. Тя бе изцяло съобразена с Енергийната стратегия на Република България до 2020 г., както и с основните принципи и приоритети на Европейския съюз, обобщи народният представител Пламен Нунев.