Изгубили се туристи над Смолян вдигнаха на крак спасителни екипи

Състоянието на двамата било доста тревожно, тъй като били премръзнали

Изгубили се туристи над Смолян, вдигнаха на крак спасителни екипи, които в продължение на няколко часа ги издирваха в района на Кайнадина над Смолян, предаде Дарик. Всичко започва около 19:30 ч. снощи, след като на телефон 112 постъпва сигнал от мъж и жена, които съобщават, че са изгубени в горски масив на Еко пътека Смолян - Могилица.

Веднага били сформирани няколко екипа от спасители, като единият е бил изцяло от служители на МВР, а другият от Планинска спасителна служба – Пампорово. Спасителите поддържали връзка със заблудените туристи, като това било възможно, благодарение на мобилните им телефони. Така по описание от загубилите се, екипът на Планинската спасителна служба, които били с шейна, успели да стигнат до тях малко след полунощ, като туристите се намирали вече на противоположната страна на Кайнадина, и ги спасили.

Състоянието на двамата било доста тревожно, тъй като били премръзнали. Веднага били откарани в смолянската болница, където им е оказана първа помощ, а впоследствие и настанени в отделение. Те са с измръзвания по крайниците, но без опасност за живота. Спасителната акция е приключила около 3.00 часа през нощта.

По-късно двамата - 43-годишен мъж от Пловдив и жена на 33 години от Кюстендилско, разказали, че са стигнали предния ден с такси до района на Затворническото общежитие над Смолян и оттам продължили пеша по една от пътеките, след което се загубили.

„Незнаем никакви подробности за тях, каква им е връзката и защо са избрали да извършат подобен преход, като районът през зимата там е особен неблагоприятен за подобно нещо, а те са нямали и нужната подготовка“, коментираха от спасителната служба в Памророво. От полицията в Смолян, също нямаха повече информация за двамата пострадали. „За нас по-важното беше да ги спасим, тепърва предстоят беседи с тях, за да разберем, какво са правили в този район, както и останалите подробности“, коментира директорът на ОД на МВР – Смолян главен комисар Николай Димов.