Повдигнаха обвинение срещу 19-годишен младеж за опит за палеж на сграда

Той е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем Любомир Х., на 19 г., за това, че направил опит да запали сграда, собственост на другиго, представляваща имущество със значителна стойност, като деянието е останало недовършено, поради независещи от дееца причини - престъпление по чл.330, ал.1  вр. чл.18,ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното срещу обв. Любомир Х. досъдебно производство е установено, че на 22 януари 2017 г., късно вечерта, обвиняемият със свои приятели били в дома му  в гр. Стара Загора. Те консумирали алкохол. След полунощ по мобилния телефон на майката на обвиняемия се обадил мъж, който живеел наблизо. Подразнен от късното обаждане, обв. Любомир Х. първоначално отправил закани в телефонен разговор, след което предприел действия по приготвяне на коктейли “Молотов“. В три бутилки налял запалителна течност и поставил парцали от работилницата на баща си. В тъмната част на денонощието, след 2 часа, обв. Любомир Х. отишъл до имота на съседа си, като носел със себе си и трите бутилки със запалителна течност. Той счупил стъклото на прозорец на къщата, запалил парцалите и хвърлил бутилките във вътрешността на къщата. Изчакал да види, че в стаята започва да гори, след което избягал и се прибрал в дома си. Собственикът на запаления имот сам изгасил възникналия пожар, като сигнализирал органите на полицията.

При извършения оглед на местопроизшествие били намерени и иззети бутилките със запалителна течност и парцалите в тях, както и отпечатък от стъпка в снега под счупения прозорец. След извършване на експертиза е установено, че намерената стъпка е оставена от обувките на обв. Любомир Х. Той е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.  Работата по разследването продължава под надзора на Районна прокуратура – гр. Стара Загора. Предстои внасяне на искане до Районен съд – Стара Загора за образуване за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обв. Любомир Х.