Над 40 на сто от децата, напуснали класните стаи в Добрич, са от бедни семейства

Голяма част от тях са заминали за чужбина

Над 40 на сто от отпадащите ученици от образователната система в Добрич са от бедни семейства, показва анализ на общината за обхвата на децата в учебните институции, който общинският съвет ще разгледа на предстоящото си заседание, съобщава БТА.
През миналата учебна година 212 деца или 3 на сто от всички ученици в общината са напуснали класните стаи. Над 52 на сто от отпадналите са заминали за Германия, 9 на сто - за Полша, 23 на сто - за други държави. Според проверката в учебните заведения 6.3 на сто от напусналите не са уведомили училищните ръководства, 1.1 на сто са се омъжили, а 8.5 на сто са заминали за други населени места в България.Близо 34 на сто от отпадналите ученици са от семейства, които често се местят, а 22 на сто са от непълни семейства. Най-голям е относителният дял на децата,напуснали класните стаи, в основните училища "Панайот Волов" и "Йордан Йовков", в които преобладава ромската общност.
Според кметската управа причините децата да не завършват образованието си са комплексни - от ниски семейни доходи, лоши битови условия и нисък жизнен стандарт до трудно усвояване на учебния материал. Общината смята да разкрие общински център със специализирани кабинети за допълнителна подкрепа на ученици, за да бъде намален делът на отпадащите.