Цветан Цветанов проведе серия срещи с българите в Чикаго (САЩ)

Поредица от срещи с представители на българската общност в Чикаго проведе зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в първия ден от работното си посещение в САЩ

Цветанов е в САЩ, където ще участва за четвърти поред път в традиционната Молитвена закуска, която се организира от Белия дом и Конгреса на САЩ. Заедно с Цветанов в САЩ е и областният координатор на ГЕРБ-Русе и член на Изпълнителната комисия на партията Пламен Нунев.
Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работен обяд и с представители на старата българска емиграция в Чикаго. Сред тях бяха най-богатият българин в САЩ Шефкет Чападжиев, Хамид Русев, друг успял българин, пристигнал в САЩ заедно с Чападжиев в средата на 60-те години, както и доайенът на емиграцията Александър Дърводелски, пристигнал в Чикаго още през 50-те години.

По време на срещата бяха споделени истории за трудния живот на емигранта, както и примери за находчивостта и трудолюбието на българина.
Над два часа и половина продължи срещата на Цветан Цветанов с българската общност в Чикаго в препълнената зала към църквата "Св. София". Нашите сънародници зад граница поставиха редица теми за обсъждане- включително икономическа, политическа, представителство на българските общности зад граница, партийни субсидии и културни и обществени въпроси.

Зам.-председателят на ГЕРБ подчерта необходимостта от единност на емигрантската общност, толерантност и уважение към политическите опоненти. Цветанов оповести и няколко нови инициативи на ГЕРБ в тази насока - партията, чрез своите евродепутати, ще поеме разноските за приемането на петима млади българи от Чикаго следващата година в Брюксел, където ще имат възможност да преминат през стаж при евродепутатите от ГЕРБ. Освен това ще бъде подпомогната инициатива на едно от българските училища (Малко българско училище) за закупуване на собствена училищна сграда, която да прерастне и в Културен център за общността. На трето място – ГЕРБ ще настоява за затвърждаване на мястото и ролята на българските училища като духовни средища.

Цветан Цветанов подари на българската църква "Св. София" икона с лично посвещение от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. На гърба на иконата е изписано "С отеческа в Христа обич и благословение!". В края на срещата сънародниците ни от Чикаго имаха възможност да проведат лични разговори със зам.-председателя на ГЕРБ.