Съветниците приеха да работят с таблети вместо на хартия

С въвеждането на новата система могат да се реализират икономии от около 20 000 лева на година

Общинските съветници от ОбС-Добрич дадоха съгласие за внедряване на автоматизирана система за безхартиени заседания на Общински съвет. Предложението направи председателят на Общински съвет Иво Пенчев.
Безхартиени (на електронни устройства) заседания на Общински съвет са въведени на доста места в България. Доказали своята иновативност и екологична ефективност, безхартиените заседания спестяват огромни средства за размножаване на хартиени носители и запазват околната среда. Нещо повече, платформата би дала възможност за незабавен достъп до база данни със закони и наредби, както и референция до други решения на Общински съвет. По същество чрез тази система се гласува от таблети, като гласуването е само една част от безграничните възможности, които софтуерната система може да осигури.
Пенчев обясни че са получени  различни оферти,  в които финансовите измерения са пренебрежимо малки (едната оферта е за 1100 лева еднократно заплащане), а след това общинските съветници заплащат по 10 лева на месец само за използвания трансфер на данни (за интернет достъп). Отделно,  в зала ще има WiFi рутер, който допълнително ще гарантира безпрепятствения достъп до системата от крайните устройства, като всички устройства и техническа инфраструктура ще се предоставят безплатно от доставчика. С въвеждането на новата система могат да  се реализират икономии от около 20 000 лева на година. Съветници които желаят да получават на хартиен носител докладните трябва да го заявят, посочи Иво Пенчев. Само един съветник гласува против нововъведението. Шестима се въздържаха , а 30 съветници одобриха предложението. Те избраха Временна комисия в състав: Председател – Председателя на Общински съвет Иво Пенчев  и четирима общински съветници: Нивелин Радичков от РБ, Светлин Колев от БСП, Зорница Михайлова от ГЕРБ,Нежла Амди Ганева от ДПС. В срок до един месец комисията трябва да събере оферти и предложи за следваща сесия най-подходящата система за нуждите и условията на Общински съвет град Добрич.

Източник:ИА Добруджа