Омбудсманът Мая Манолова в битка с шефа на „Топлофикация“

Днес Манолова се изправя срещу "Топлофикация" в съда

Днес от 13.00 часа омбудсманът Мая Манолова ще се яви на дело срещу изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД в Административен съд – София-град, съобщават от пресцентъра на обмудсманът.

Делото, заведено от Манолова, е заради отказа на столичната „Топлофикация“ да предостави информация по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред. На 7 октомври 2016 г. общественият защитник поиска отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация.

В рамките на 14-дневния срок омбудсманът не получи изрично решение съгласно законовите изисквания. Вместо това, от „Топлофикация София“ ЕАД изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

В жалбата си до Административния съд Манолова подчерта, че „топлофикационното дружество е в кръга на задължените субекти съгласно ЗДОИ, тъй като представлява публичноправна организация по смисъла на закона“.

По информация на обществения защитник над 15 млн. лева е събрало дружеството от потребителите в столицата само през миналата година чрез започнатите дела срещу 21 хиляди столичани.