Египет на финал за Купата на Африка

Буркина Фасо даде отпор на "Фараоните" и загуби след дузпи

Първият финалист за Купата на Африка е Египет. Очакваше се лесна победа на "Фараоните" на полуфинала срещу изненадата в турнира Буркина Фасо.
Но съперниците на египтяните се оказаха много здрав отбор. Дълго време резултата се задържаше нулев. В 66-ата минута Ахмед Елмахамади подаде пас на Махмуд Кахраба. От своя страна той намери нападателят на Рома Мохамед Салах,който заби топката неспасяемо в мрежата.
Този гол обаче освободи играчите на Буркина Фасо и те се втурнаха в атаки.
В 73-ата минута Аристид Бансе с полуволе изравни. Резултатът 1:1 се запази докрая на редовното овреме и в продълженията. При дузпите Египет се наложи с 4:3.
За Буркина Фасо решаваща дузпа пропусна Бертран Траоре. Топката бе спасена от 44-годишщния вратар на Египет Ел Хадари.
Независимо от това, Буркина Фасо загуби с високо вдигната глава и ще се опита да спечели малкият финал за третото място.
Тази вечер в другия полуфинал ще играят Гана и Камерун. Отборът на Египет ще гони рекорден осми трофей за Купата на Африка. За последно египтяните са ставали шампион на Черния континент през 2010. Гана и Камерун имат по четири трофея досега. И ако Камерун е вдигал Купата на Африка за последно през 2002, то Гана го е сторила през 1982 година. Тогава, за тима от Гана играе младият Абеди Аю Пеле, който е баща на сегашните футболисти на отбора Джордан и Андре.
Несъмнено полуфинала между Гана и Камерун се очертава да бъде също така оспорван и да завърши по традиция, за Купата на Африка, с дузпи. Очаква ни интересе мач между двата отбора.