Община Добрич ще вложи 1 000 000 лева във видеонаблюдение

Това е записано в програмата за управление на общината до 2019-а

Община Добрич възнамерява да вложи около 1 000 000 лева в изграждането на система за видеонаблюдение на територията на целия град. Сигурността на гражданите е сред приоритетите, записани в програмата за управление на общината до 2019-а, като кметската управа представи отчета за първата година пред общинския съвет, съобщава БТА.
Експерти на общината, полицията и софтуерни компании вече са направили оглед на възлови кръстовища, входно-изходни артерии, уязвими зони в града и са определили 35 точки за наблюдение. Предвижда се да бъдат поставени повече от 160 камери, като част от съоръженията ще разпознават номерата на регистрационните табели на автомобилите.
Системата за видеонаблюдение ще бъде изградена на етапи, като първоначално ще бъдат инвестирани 600 000 лева, осигурени от дългосрочен дълг, за който общинският съвет вече даде съгласие. Очаква се с внедряване на системата катастрофите и престъпността в Добрич да намалеят.
Кметската управа предвижда да бъде създадена и общинска полиция, за която от тазгодишния бюджет са предвидени 70 000 лева. За реда и сигурността на гражданите, за опазване на общинското имущество ще следят осем служители в звеното.