Фандъкова:СО работи по мерки за подобряване качеството на атмосферния въздуха

Кметът на София заяви, че Столична община работи по изпълнението на конкретни мерки за подобряване качеството на атмосферния въздуха

"Част от мерките изпълняваме, а предстои през следващата седмица да представим и цялостна програма" обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщава пресцентърът на Столична община.

Модернизацията на градския транспорт, разширението на метрото, подмяната на отоплителните инсталации в общински сгради са част от мерките, изпълнявани през последните години.

"Една от мерките, които се предвиждат, е засилване на контрола на катализаторите на дизелови автомобили. Със служебния министър на транспорта Христо Алексиев коментирах възможността за засилване на контрола на катализатори при автомобилите с дизелово гориво" каза кметът Фандъкова. Ще се засили контрола както при регистрацията на превозните средства, така и при годишен технически преглед на превозните средства.

"Започваме съвместни проверки с Пътна полиция и Държавната автомобилна инспекция на нивата на вредните емисии от превозни средства. Проверките ще се извършват от мобилна лаборатория, с която КАТ разполага. Дизелови автомобили без катализатори ще бъдат спирани от движение, като вече работим с министъра на транспорта г-н Алексиев за затягане на контрола на пунктовете за технически прегледи и при регистрацията на автомобили" заяви кметът на София.

"По отношение на вредните емисии от битовото отопление, заедно с полицията и Столичен инспекторат започваме проверки на горенето на гуми в някои квартали. Най-важното е да се въведат национални стандарти за горива, които се използват за отопление" продължи Фандъкова.

Кметът Фандъкова съобщи, че е разговаряла с бившия министър на екологията Ивелина Василева относно подготовката на нормативни промени за въвеждането на стандарти за качеството на дървата за горене.

От 2 февруари, във връзка с повишението на температурите се извършва почистване на булевардите от наноси. При благоприятни метеорологични условия ще започне миене на улици и булеварди. Подготвя се доклад до Столичния общински съвет, който да даде разрешение за ограничаване на движението на автомобили и безплатен градски транспорт при трайно високи нива на фините прахови частици.

Всички мерки за подобряване на качеството на въздуха – краткосрочни, средносрочни и дългосрочни, ще бъдат представени подробно през следващата седмица.