Реформите в Украйна, ситуацията в Либия, отношенията с Египет и актуалните развития по Близкоизточния мирен процес бяха основните теми на редовното заседание на Съвет "Външни работи", което се проведе вчера в Брюксел. България бе представена от посланик Димитър Цанчев, постоянен представител на страната ни към ЕС.

Първите дипломати на 28-те страни членки са потвърдили подкрепата за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Изразили са дълбока загриженост от ескалацията на напрежението и тежката хуманитарна ситуация в източната част на страната, като призоваха за пълно и стриктно изпълнение на споразуменията от Минск. Министрите приветстваха напредъка на Украйна в провеждането на реформи, като подчертаха необходимостта от продължаване на усилията в борбата с корупцията и върховенството на закона.

"Не трябва да пренебрегваме реформите, които рефлектират върху положението на националните малцинства в Украйна", заяви в изказването си посланик Димитър Цанчев. България се надява, че планираната децентрализация и подготвяните закони за образованието и за държавния език ще отчетат интересите на националните малцинства в страната, включително и българското, подчерта той.

Друга водеща тема в дневния ред на министрите е била ситуацията в Либия. Изразена е била подкрепа за правителството на националното единство и усилията на съседните на Либия страни за улесняване на либийския политически процес под егидата на ООН. Подчертана е била необходимостта от продължаване на тясното сътрудничество за намаляване на миграционния натиск и разрушаване на бизнес модела на мрежите за трафик на хора чрез операция "София" и обучение на либийската брегова охрана. ЕС ще продължи да изпълнява програми в подкрепа на Либия в областта на гражданското общество, здравеопазването, образованието, младежта и сигурността на обща стойност от 120 млн. евро.