417 хил. лева надвнесен данък е възстановила НАП на добруджанци

Парите

07-02-2017, 14:40

Снимка:

Ангел Радилов - Добрич Утре

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Наказаха с пробация мъж от Добрич за укриване на данъци

8000 изпълнителни дела образува НАП за месец

От НАП Добрич напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г.

417 хиляди лева е възстановила НАП Добрич на 838 добруджанци, които са надвнесли данък върху доходите на физически лица, през данъчната кампания на изминалата 2016 година. И през данъчната кампания на 2017 година физическите лица, които искат да възстановят недължимо платени суми за данък върху доходите през изминалата година, трябва да  подадат годишна данъчна декларация с деклариран надвнесен данък върху доходите. През месец януари на текущата година НАП е възстановила надвнесен данък на 14 добруджанци в размер на 12 хил. лева. Декларацията за възстановяване се подава в  офиса на НАП Добрич по постоянен адрес. Данък ще бъде възстановен, когато в подадената декларация е посочена сумата на надвнесения данък, името на ТБ, банковия код /ВIC/, номера на банковата сметка, трите имена и ЕГН на титуляра. Към декларацията трябва да са приложени също така и служебни бележки за авансово удържан/внесен данък, актуални за отчетната 2016 година.

Надвнесената сума се възстановява с издаването на акт за прихващане или възстановяване, а когато  лицето няма задължения за прихващане - с протокол, в 30 дневен срок от датата на подаване на декларацията. При констатиране на несъответствия в подадената декларация, служителите от  НАП Добрич изпращат съобщение за тяхното отстраняване, като в 14 дневен срок  физическото лице трябва да подаде нова декларация.

От НАП Добрич напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г.  Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно в офиса на НАП в града.

Повече информация за декларирането, плащането и възстановяването на данъци може да се намери на сайта на НАП www.nap.bg. Консултации може да се правят и на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.