Кирил Домусчиев: Износът на ток ще доведе до поскъпване на електроенергията

Председателят на КРИБ смята, че "няколко човека живеят на наш гръб"

"За мен е поредната глупост. Още в понеделник входирахме писмо до премиера Герджиков и до енергийния министър, защото износът на ток ще се отрази на това, че на борсата цената ще скочи отново. Ще стимулираме чуждите енергетики, а в пиковите часове ще се налага да купуваме от Гърция, както и вчера се случи. Това е наша електроенергия, която ние ще си купуваме обратно на много по-високи цени. Далаверата е проста. Няколко човека, търговци на електроенергия, с по един компютър в офиса, без инвестиции и рискове, живеят на наш гръб." сподели Домусчиев пред БНТ.

Според него, в енергетиката няма никакъв контрол. "Източиха язовирите, а не виждам някой от тези хора да е разследван. Измря рибата в няколко язовира. Всеки прави каквото си иска в енергетиката. Зад цялата работа стоят търговци на електроенергия. Ако някой тръгне да разследва ще намери кой е отговорен." заяви председателят на КРИБ.

"Докато нямаме модерен закон, няма как да се изпълняват проекти с концесия. Законът отиде в кошчето за боклук. Ами ако има желаещи да строят и на държавата ѝ излиза по-евтино, с конкурсна програма разбира се, защо да не може? Например социални домове и неща, за които държавата няма средства." завърши Кирил Домусчиев.