Непълнолетно момче опря газов пистолет до слепоочието на свой съученик

Родителите пък на агресивния младеж с лопата защитили детето си пред училищните власти

Непълнолетно момче опряло газов пистолет до слепоочието на свой съученик, а друг тийнейджър удрял с лопата входа на учебното заведение, в което учил. Това стана ясно по време на годишното отчетно заседание на Общинската и местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Пловдив. „И двата случая ме изуми дързостта на извършителите“, заяви председателят на Комисията Петко Василев, цитиран от Дарик.
При първия инцидент с оръжието, закупено за 10 лева, тийнейджърът заплашил с убийство свой съученик. Само късмет е предотвратил да се случи нещо по-лошо – пистолетът бил негоден.
Родителите пък на агресивния младеж с лопата защитили детето си пред училищните власти и дори поискали промяна на характеристиката му към добра, за да го запишат в друго учебно заведение. 
При друга груба саморазправа между 12-13 годишни ученици, сериозно е пострадал възпитаник на школото, в чийто двор става побоя. Той е приет за лечение с фрактури и мозъчно сътресение. "Тревожната тенденция за засилване на агресията в учебните заведения в Пловдив расте",коментира Атанасов. Според оповестените данни, 70% от престъпленията, извършени от малолетни и непълнолетни, са дело на ученици, а останалите - от деца, отпаднали от учебния процес, допълни той.
По думите му, най-многобройните противообществени деяния сред подрастващите са кражбите – обикновено на дрехи и парфюми от търговските центрове. Изобретателността на извършване на деянията също нараства, а пример за това е хладнокръвен обир на монетите от апарат в масажен салон, извършен от непълнолетни.