ЧЕЗ повиши готовността за реакция на аварийните екипи в София

Нарушенията на топлоподаването в столицата водят до нарастване на потреблението на електроенергия

ЧЕЗ Разпределение България повишава степента на готовност на аварийните екипи във връзка с продължаващите нарушения в топлоподаването на столицата, съобщава пресцентърът на ЧЕЗ. Авариите на топлопроводи водят до нарастване на консумацията на ток, както за отопление на жилища, които са разчетени да ползват централно отопление, така и за подгряване на вода.

„Мрежата е оразмерена да поеме големи товари и не очакваме мащабни аварии, но въпреки това локални претоварвания са възможни. Именно затова мобилизираме екипите си и удвояваме тези, които са на домашно дежурство, за да можем да реагираме незабавно и професионално при евентуална необходимост“, заяви Васил Василев, директор „Експлоатация и поддържане“, ЧЕЗ Разпределение.

Съгласно нормативните изисквания в рамките на 2 часа ЧЕЗ Разпределение трябва да създаде организация за започване на дейности по отстраняване на повредите. Със своята добра организация, готовност за реакция и бързи действия, аварийните екипи на компанията изцяло отстраняват повечето от възникналите аварии в рамките на тези 2 часа, далеч под определените срокове.

ЧЕЗ Разпределение отново призовава към разумно и отговорно потребление и съблюдаване на принципите на енергийната ефективност. Това ще помогне да се намали опасността от претоварване на мрежата.