Върнаха гражданските права на 49-годишна жена от Добрич

Окръжен съд - Добрич отмени пълното запрещение и

Добричкият окръжен съд отмени наложеното пълно запрещение на 49-годишна жена от Добрич и тя вече може да упражнява гражданските си права - да гласува,  да сключва брак, да се сдружава,  да договаря сама трудовите си права и задължения, съощават от пресцентъра на ДОС.

Саня Й. е била поставена под запрещение през 2000 година с решение на Окръжен съд - Бургас, като водещ тогава е бил медицинският  критерий, според който тя е имала лека умствена изостаналост. В следващите години жената е живяла в специализирани институции, като средата в тях е способствала за забавяне на интелектуалното й развитие. През 2009 година тя била настанена в защитено жилище в Добрич и оттогава животът й в личен план и социално-икономически аспект се променил. В исковата молба за отмяна на запрещението се посочва, че от четири години Саня Й. е включена в социални програми извън общността, свързани с ограмотяване и трудова терапия. С нея са работили различни специалисти. Включена била и в проекти на НПО за „Подкрепено вземане на решение”. Всички тези дейности са изградили в жената социални умения за водене на самостоятелен начин на живот, за справяне с ежедневните дейности и организация на свободното време. Отбелязва се още, че Саня Й. е преминала  курсове по шев, готварство, цветарство и компютърни умения, че тя редовно посещава градската библиотека, тъй  като четенето било едно от любимите й занимания.

Пред съда беше представена съдебнопсихиатрична експертиза, според която понастоящем 49-годишната жена  е с интелект, отговарящ на граничен вариант на нормата за възрастта. Според вещото лице към момента  няма данни за наличие на личностно разстройство или психично заболяване в тесния клиничен смисъл, което дава възможност на Саня Й. сама да се грижи за себе си и да защитава интересите си.

Окръжният съд прие заключението и прецени, че то се подкрепя от показанията на разпитания по делото свидетел и от впечатленията, придобити при разпита на ответницата в съдебната зала. При съвкупната преценка на доказателствата съдът прие, че пълното запрещение трябва да бъде отменено.

Адвокатът по делото припомни, че през 2015 година Окръжен съд - Добрич стана първият в страната, който отмени пълно запрещение на лице с интелектуални затруднения - 21-годишната тогава Милена Ст. от Крушари. Защитникът посочи, че към днешна дата Окръжният съд  е постановил общо 6 решения за отмяна на запрещение на лица с интелектуални затруднения.