Борисов пред актива на София: Имаме волята и можем да изпълним обещаното

Помните ли как изглеждаше столицата преди ние да дойдем на власт, попита лидерът на ГЕРБ?

Както вече обяви днес по-рано на официалната си страница, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра на среща в НДК актива на партията в София от трите многомандатни района на столицата.
Бившият премиер разговаря с членове и симпатизанти за приоритетите, залегнали в предизборната кампания на партията.
На събитието присъства и целият партиен актив на ГЕРБ, сред които заместник-председателите на партията Йорданка Фандъкова и Цветан Цветанов, доскорошните министри на ГЕРБ в кабинета „Борисов“ 2 Теменужка Петкова, Лиляна Павлова, Екатерина Захариева, Ивелина Василева, Румяна Бъчварова, Николина Ангелкова, както и народните представители от парламентарната група на ГЕРБ в 43-тото НС
Управленската програма на ГЕРБ я писаха не само участници в управлението, но и кметове и депутати. За първи път направихме програма, която отчита направеното, отчита възможностите и слабостите ни, се обърна Борисов към участниците в срещата.
„Всяка цифра в нашата програма е на база на направеното и растежа през последните две години.

А не както говорят от БСП, че сме отворили торбата с обещанията“, коментира той. По думите му няма нито една цифра, която да е обещана. „Всяка една от тези цифри е съобразена с управленския мандат. В нашата програма няма нито едно обещание. Приоритети са формирани на база на растежа, приходите, по-големите събирания и увеличението на Брутния вътрешния продукт“, коментира още Борисов и увели, че имат силата и волята да я изпълнят.
Лидерът на ГЕРБ видимо се ядоса на думите на Герджиков, че за 5 дни е направено повече, отколкото за 5 години.
Това граничи с нахалство, те една крушка не можаха да сложат. Защо Герджиков не види какъв ремонт се прави в другата тръба на „Ечемишка“, защо не види магистралите, естакадите и т.н. Какви тунели има към Смолян, какви мостове по Тракия…а бяха като юфка, напомни Божрисов. Много мразя някой да ме подпитва по този начин.

Точно когато проф. Герджиков беше във властта, искаха да дадат магистрала „Тракия“ на концесия, а сега българинът се вози без пари. Точно по времето на Тройната коалиция се дадоха пари за тунел „Ечемишка“, но нищо не се направи“, убеден е бившият министър-председател.
„С кое подразнихме хората в София? Всички помнят как изглеждаше бул. „Ломско шосе“, как изглеждаше Телевизионната кула, Лъвов мост, как се развива метрото. Според мен се подразниха, защото казахме, че ние сме го направили.

А и нямаме тази пропагандна машина, която комунистите имат“, категоричен е лидерът на ГЕРБ. „Помните ли как изглеждаха детските градини, училищата, театрите, оперите, как изглеждаше „Южния парк““, попита той.
По думите му, когато той е станал кмет, в София не е имало нито една зала. „Така, както скачахме от еуфория след победата на Гришо, така ще скачаме и на волейболистите след няколко дни в „Арена Армеец“, защото и тях си ги обичаме“, увери бившият премиер.
„Толкова ми стана приятно, когато видях как в Ларгото са опънали една мрежа и малки деца си прехвърлят една топка“ каза бившият премиер и попита дали Вежди Рашидов или Тодор Чобанов са тук. „Всички ние заедно направихме тази София.

Когато станах кмет най-младият тролей беше на моята възраст. Най-младите икаруси бяха по-стари от мен“, обърна се той към Фандъкова. Какви са сега трамваите в София, какви са тролеите, какви са автобусите? Някой днес ми сравни смяната на една лампа с работа за пет години. Трудно може да приемем тази оценка, каза Борисов.
„Бих се радвал да даваме тон, да не се подвеждаме и да водим негативни кампании с минаване на добрия тон, да се спираме на това, което сме направили и там, където можем да търсим обединение на нацията, да го направим“, каза още Борисов пред столичния актив.
„Много колеги дават за пример Румъния, но в последните дни те показват, че е тежко разединена нацията. Това генерира трайна нестабилност.

Ние като малка нация, с това население, на прилична територия с всичките й красоти, имаме редкия шанс, да бъдем консолидирана нацията, на фона на нашите съседи – в Сърбия и Косово нещата не вървят добре, една клечица им трябва, на Турция и Гърция. Досега само България във всички статистики има ръст на икономиката, най-малък риск за нестабилност. Трябва да сме големи глупци и политиците, и ние да допуснем да се дестабилизира направеното от всички нас“, коментира Борисов.
„За това 2 години се опитвахме да бъдем максимално толерантни. Това беше много трудно да се направи. Ние 2 години имахме проблеми с коалиционните партньори повече от БКП. Имахме партньори, които бяха по-ярка опозиция от тези, които бяха опозиция. Ние две години имахме проблеми само с нашите коалиционни партньори, чудихме се как да постъпваме“, посочи още той.
По отношение на пенсиите лидерът на ГЕРБ коментира: „Много лесно ще се направи със събраните пари, в програмата на БСП пише само по темата за пенсиите, че ще ги преизчисляват на 2009 година. Ние също сме да се увеличат пенсиите и се увеличават с всяка година“.
ГЕРБ е независима, 100% зависи само от нас
„ГЕРБ е единствената партия, в която няма олигарси. Тези, които ги броят за олигарси са създадени много преди ГЕРБ да я има“, заяви в обръщението си Борисов.
„Ние сме 100% независима партия, всичко зависи само от нас“, подчерта Бойко Борисов.

Той се обърна към членовете на ГЕРБ с призив да бъдат смирени към хората, на които е причинено неудобство или за който партията не е направила нещо достатъчно добре. „Народът си има памет, не можем да се оплачем от народа.

На избори досега ние не сме побеждавани, затова съм благодарен на народа“, заяви Бойко Борисов.
„Избори се губят, избори се печелят, затова мобилизация“, посочи лидерът на ГЕРБ. „Самодоволство, че ние сме най, е груба грешка всеки ден трябва да се доказваме“, коментира той. „За радост в нашите листи, и в смесените райони, имаме много български мюсюлмани“, каза още Бойко Борисов.
По повод обновяването на БСП той посочи, че новото са Елена Йончева и Тома Томов, които гледаме вече 25 години. „Те са точно толкова ново, колкото Цветан Цветанов сега да ми доведе Искра Фидосова и да каже ето ти едно ново лице“, коментира лидерът на ГЕРБ. Той обясни, че е гледал малко от конгреса на БСП, който сякаш е бил конгрес за Бойко Борисов.
„Дано Президента Радев има здрав разум, в него ми е надеждата“, заяви лидерът на ГЕРБ. „Остави ли ни на тези хора, най-малко ще искат касиране на изборите“, обясни Бойко Борисов и допълни, че това би означавало още 50 млн. за избори.