Културно-историческо наследство на София в изложбата Българска археология 2016

Включихме специален приоритет в общинската програма "Култура"

Столична община има устойчиви приоритети за разкриване на културно-историческото наследство през последните години. Включихме специален приоритет в общинската програма "Култура".

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, при откриването на изложбата "Българска археология 2016" в Националния археологически музей в присъствието на президента на България Румен Радев, директора на НАИМ - БАН доцент д-р Людмил Вагалински, зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов, проф.Божидар Димитров.
През 2016г.продължихме работа по представяне на обектите от древна Сердика.

Приключи реставрацията на най-ранните мозайки в църквата "Света София" и нейното сеизмично укрепване.

С връщането на мозайките на тяхното оригинално място се възстанови естествения смислов център в експозицията на археологическото ниво под църквата. Проучването на ранното неолитно селище "Слатина", водено от проф. Васил Николов, ни зарадва с поредните значими открития, сред които огромни за времето си сгради. Беше реализирана консервационно-реставрационна работа на археологическите структури на раннохристиянската базилика при Буховския манастир "Света Мария Магдалина".
Продължиха проучванията на площад Света Неделя, където е разкрита голяма обществена сграда - вероятно една от най-представителните сгради в Сердика.

Тази пролет ще отворим първия археологически парк на Западната порта на Сердика. Предвиждаме и първите културни събития в пространството на Триъгълната кула на Сердика, каза също кметът Фандъкова.

Изложбата "Българската археология 2016" се организира за десети път в НАционалния археологически институт с музей - БАН. На нея са представени най-значимите обекти от теренната работа на българските археолози през миналата година.