Киев обяви извънредно положение в енергетиката

Заради блокадата на въглищните доставки от Донбас

Украинското правителство одобри въвеждането на извънредно положение в енергийния сектор в страната заради блокада на доставките на въглища от Донбас. Това съобщават руски медии.

В края на декември миналата година украинска националистическа групировка обяви търговска и икономическа блокада на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска Народна република. Районът на Донбас се използва за доставка на антрацитни въглища за производство на топлина и енергия в Украйна.

Украинският министър на енергетиката Игор Насалик заяви, че извънредното положение в енергийния сектор, въведено от правителството на Украйна в сряда заради блокадата на въглищните доставки от Донбас, ще продължи за не повече от два месеца.

"Решението беше одобрено за месец и може да бъде удължено за още един месец, правейки не повече от два месеца общо", уточни министърът.

В понеделник Насалик коментира, че резервите от въглища на страната за електроцентралите ще се изчерпат в период до 45 дни, ако блокадата не бъде вдигната.

Премиерът на Украйна Владимир Гройсман съобщи по-рано, че е поискал Украинският съвет за национална сигурност и отбрана да обсъди всички аспекти и влиянието на блокадата върху живота на украинските граждани и да бъдат взети съответните мерки.