Шалом сезира ЦИК за расизъм на Иво Христов

Организацията на евреите в България „Шалом" е силно обезпокоена от изявленията на проф. Иво Христов

Организацията на евреите в България „Шалом" е силно обезпокоена от изявленията на проф. Иво Христов, водач на листата на БСП в Пловдив, по време на среща с млади членове и симпатизанти, проведена в централата на партията в града - Европейска столица на културата 2019, цитирано от plovdiv-online.
Разпространеният в последните 24 часа от електронните медии цитат, че: Великата Октомврийска Социалистическа революция „не е нищо друго, освен гнусен еврейски погром, осъществен с еврейски пари, довел до ликвидирането на Руската империя, който факт НЕ заслужава одобрение..." използва език на омразата с едно чисто антисемитско изявление, което е абсолютно недопустим за водач на листата на БСП в град Пловдив. Ако по този начин лидерите на БСП търсят да привлекат нови привърженици от редиците на националистите и крайната десница, то това е в дълбок разрез с пропагандираната в рамките на предизборната кампания ценностна система на партията, се казва в изявление на ОЕБ "Шалом".

Ако се потвърди истинността на гореспоменатото изявление, ОЕБ „Шалом" възнамерява да сезира по официален път Централната избирателна комисия и Националния съвет на БСП, които от своя страна да задвижат механизми за санкциониране на неговия автор и да дадат ясни индикации, че ще противодействат на използването на дискриминационната и враждебна реч в рамките на предстоящата предизборна кампания.