Патриарх Неофит се срещна с представители на еврейската общност в България

Представителите на ОЕБ и на МнВР се срещнаха в Синодалната палата с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

„Знаменателен ден” и „историческа среща” – това бе определението, което дадоха за днешната среща участниците в нея - Българският патриарх Неофит и представителите на еврейската общност в България, съобщава сайтът на патриаршията. Участие в срещата взе и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Основна тема на разговора бе делото на Българската православна църква по спасяването на евреите в България и номинацията на БПЦ-Българска патриаршия за Нобелова награда за мир.

„Тук сме, за да заявим категоричното си желание да популяризираме делото на Българската православна църква по спасяването на българските евреи през Втората световна война, както сред широката общественост в България, така и в чужбина, и да изразим огромната благодарност на евреите за смелата безпрецедентна постъпка на Синодалните архиереи от онова време.” – заяви д-р Александър Оскар, председател на Организация на евреите в България.

"Без искрена вяра, надежда в Бога и любов към ближните е било непосилно да се стои така твърдо и непоколебимо в доброто и Истината в такива трудни времена” – каза в отговор патриарх Неофит и подчерта, че „именно водени от тези християнски добродетели нашите предшественици са извършили това дело, което свързва израелския и българския народ, и ще ги свързва и занапред.”

В хода на разговора бе изтъкнато, че няма друга църква в света, която като цялостна институция така единно, непоколебимо и категорично да е заявила своята позиция в защита на евреите и не само на думи, но и с конкретни дела да е защитила своите еврейски сънародници. „Ние сме отговорни за това светът да узнае за това уникално дело на БПЦ. Да се знае и да се помни как вярата вдъхновява и дава сили да се върши добро и че тя и исконните морални ценности, които проповядва, трябва да ръководят хората в техния живот.” – каза г-н Оскар в заключение.

Ъчастниците в срещата набелязаха конкретни инициативи в посока популяризиране делото на БПЦ, като организиране на Възпоменания, конференции и конкурси за деца, и изявиха намерение те да станат ежегодни. След края на срещата се състоя брифинг за представителите на медиите.