Отбелязваме 144-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата

В негова памет са организирани възпоменателни церемонии в цялата страна

Днес в цялата страна ще бъде почетена 144-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. В негова памет са организирани възпоменателни церемонии в цялата страна. Обесването на Васил Левски се отбелязва всяка година на 19 февруари. Обесването на Апостола от османците се случва на 6 февруари 1873 г., време, в което е бил в сила и се е датирало по Юлианския календар.

През 1916 г. в България е въведен Григорианският календар. Така датирането преди неговото въвеждане се променя по следния начин: към датите (събитията) през XX век (от 1900 до 1916 г.) се прибавят 13 дни, а към датите (събитията) през XIX век и назад във времето се прибавят 12 дни.

Следователно датата 6 февруари 1873 г. по Юлианския календар (т.нар. стар стил) се трансформира в 18 февруари 1873 г. по Григорианския календар. Левски е останал в българската история преди всичко с безсмъртието на своите прозрения.

Когато се изгражда неговият образ, традиционно се акцентира върху човешките му добродетели.

Те безспорно правят Левски истински обичан син на народа. Но главното не е в това, че той е бил безумно смел, че е държал сметка за всеки похарчен лев на организацията, че е бил фанатично обречен на делото на революцията.

Този сантиментален образ на Левски закрива действителното величие на неговото дело. Преди всичко Апостола е велик народен водач - организатор. Като никой друг в българската история, и то в условията на робски страх, униние и тотална диктатура, той успява да създаде мощна народна организация. Левски е гениален политик на революционна България. Неговите прозрения за независимост и самостоятелност на българското движение, развиващо се сред хаоса на Източния въпрос, добре разбрани и осмислени, имат почти непреходно значение в българската история.

Левски е велик и със своите идеи за бъдещия свят - свят на народното равноправие и на човешката свобода. Макар и да е заел своите идеи от европейската демократична мисъл, той ги преработва, за да създаде от тях платформа и знаме на народната пробуда, на националното движение. Със своята политическа идеология, със своите качества на гражданин на новия свят, със своята гениалност на организатор и политик Левски изпреварва българското развитие с цели десетилетия.

В 18.00 часа служебният премиер Огнян Герджиков ще присъства на възпоменателна церемония по повод 144 години от гибелта на Васил Левски на площад "Васил Левски" в София. От 11.00 часа в Националния исторически музей (НИМ) в столицата ще се състои урок по родолюбие по повод 144-те години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. От 11.00 часа ученици от ФСГ "Васил Левски", гр. Монтана ще дадат почетен караул пред паметника на Левски в столицата. Децата са членове на клубовете "Млади възрожденци", а инициативата е по повод годишнината от гибелта на Апостола. В 11.00 часа от площад "Освобождение" ще тръгне Патриотичен марш", който ще завърши с поклонение и поднасяне на венец пред Паметника на Левски. Инициативата е на областният координатори на ПП ГЕРБ Цвета Караянчева по повод навършването на 144 години от обесването на Апостола.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен