Инж. Лазаров: Има десетки опасни съоръжения по пътищата

Той разкри, че ремонтът на дясната тръба на тунел „Ечемишка“ е бил наложителен, защото състоянието на съоръжениетио е било трагично

"В България има десетки опасни съоръжения по пътищата и те ще стават повече". Това заяви за "Събуди се" по Нова, бившият председател на АПИ инж. Лазар Лазаров. Изказването идва след зачестилите инциденти заради разпадащи се мостове и тунели. Той коментира случилото се в тунела "Ечемишка", където в началото на месеца лампа се стовари върху автомобил и отне човешки живот.
Той разкри, че ремонтът на дясната тръба на тунел „Ечемишка“ е бил наложителен, защото състоянието на съоръжениетио е било трагично. „Аз не бягам от отговорност. Не е редно да се вменява вина. Искаме да има върховенство на закона и компетентните органи да си свършат работата. Защо трябва да се сипят обвинения на пресконференции преди разследващите органи да са приключили проверката си?“, заяви Лазаров.

Той призна, че съоръженията са поддържани в предаварийно състояние. И попита кое от критичната инфраструктура да бъде ремонтиран първо. Трагедията в тунела беше голяма, каза Лазаров и изказа съболезнования към близките на загиналата жена. Не може тази трагедия да се превръща в политическа атраксия и да се вменява вина. Махането на една система за окачване за осветление и поставянето на лампи, не мисля, че е работа, с която може да се похвали.

В реконтрукцията на един тунел има много повече дейности.

„Тази система има нужда от постоянно финансиране. Поне 7 млрд. лева ще са необходими, за да се ремонтира пътната инфраструктура до нивата, които искаме“, разкри бившият шеф на Пътната агенция. На въпрос за причините да си подаде оставката, Лазаров каза: „Почувствах се омерзен и обиден. Атаките и обидите срещу Пътната агенция започнаха още по времето на президентските избори. Омаловажаване на труда на хиляди хора, които са били на обектите и са строили. Това което се направи за 2015 г. не е правено никога. Това ме омерзи, приех го лично. Няма начин елементарни неща да се превръщат в политически дивиденти и да се сипят обвинения“, сподели той.