Майк Пенс: Американският ангажимент в НАТО е непоклатим

Президентът Тръмп ме помоли да бъда тук днес, за да предам посланието, че САЩ твърдо подкрепят НАТО

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви категорично, че ангажиментът на САЩ към НАТО е "непоклатим", обръщайки се съюзниците на Вашингтон, обезпокоени от изявленията на Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

"Президентът ме помоли да бъда тук днес (...), за да предам посланието, че САЩ твърдо подкрепят НАТО и че ние ще бъдем непоклатими в ангажимента си към Атлантическия алианс", каза Пенс на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, информират от БТА.

Пенс, който за първи път говори пред световния политически и военен елит, заяви на няколко пъти в речта си, продължила близо 20 минути, че говори от името на президента на САЩ.

"Ние винаги ще бъдем вашият най-голям съюзник", подчерта Пенс, припомняйки общите ценности на "демокрацията, справедливостта и правовата държава", които се споделят от САЩ и техните европейски партньори.
Пенс припомни твърдо изискванията на САЩ за по-голям финансов ангажимент на партньорите си в НАТО.

"Европейската защита изисква ангажимент от нас, също толкова колкото и от вас (...) и обещанието да се споделя бремето не се изпълнява от прекалено дълго време", каза още Пенс, цитиран от АФП.

Вицепрезидентът на САЩ каза още, че Русия трябва да спазва Минските споразумения и да намали напрежението в Източна Украйна. "Знайте: САЩ ще продължат да държат Русия отговорна, дори докато търсим нови допирни точки, каквито, както вие знаете, президентът Тръмп вярва, че могат да бъдат намерени", посочи Пенс, цитиран от Ройтерс.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"