Борисов към БСП: Как заместник на Горанов ще му прави ревизия?

Политика

20-02-2017, 16:07

Снимка:

facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: БСП ще ни скара с Русия

Борисов определи настоящото правителство като „кабинет на БСП”

Ако БСП не е харесвала политиката на Владислав Горанов във финансите и иска ревизия на държавния дълг, то тогава не е трябвало да бъде назначаван Кирил Ананиев за служебен министър. Това коментира пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след среща с КНСБ, на която бяха обсъдени предизборната програма на партията и вижданията на синдиката за социално-икономическо развитие на България.

Как заместникът на Горанов ще прави ревизия на дълг, който е взел или е участвал във вземането му, все едно утре Горанов да ми прави ревизия на мен, каза бившият премиер. Бившият финансов министър Владислав Горанов също коментира темата за искането на БСП с думите, че на призива на Корнелия Нинова за ревизия на държавния дълг отговаря така - "не си губете времето, другарко Нинова, прочетете отчетите за изпълнението на бюджета за 2015 и 2016 г. и ако имате нужния капацитет, ще намерите отговор на всички ваши въпроси, свързани с финансирането на държавния бюджет".

По думите на Горанов фактите са следните - през ноември 2014 г., когато ГЕРБ поема за втори път изпълнителната власт, държавата е нямала пари, нямало е достатъчно средства, за да се финансират гарантираните депозити в КТБ, и се е наложило държавата да отпусне заем. Нямаше достатъчно средства да се финансира огромният дефицит, формиран до края на 2014 г., и ако през  ноември 2014 фискалният резерв е около 7 млрд. лева, то през ноември 2016 г. е над 14 млрд., посочи Горанов. По думите му 16-те милиарда, за които говори БСП, са общият размер на програмата, който никога не е достиган. Ако искате да звучите поне малко по-информирани, говорете за 10 млрд., ангажирани в две последователни емисии през 2015 и 2016 г., за което българското правителство получи две престижни награди, обърна се Горанов към БСП.

Според него доходностите, които са били постигнати, са били оценени като най-успешните, постигани някога в България, и за първи път сме успели да инициираме 20-годишна ценна книга - някой ни повярва, че ние след 20 години ще можем да си върнем парите, които вземаме днес, каза Горанов. Той посочи, че парите са в БНБ и всеки може да провери това.

По повод на темата за засилване на военното присъствие на НАТО в Черно море, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че решенията се взимат "под сурдинка". По думите му темата е много деликатна и във времето, когато ГЕРБ са отстояли да няма флотилия в Черно море и сили на НАТО да идват както в Егейско море - само ако недай си Боже има бежанска вълна, тогава общественият натиск е бил голям, а сега темата не се разисква много. "А сега вече сме включени, сега има и флотилия, и чужди кораби, и всичко това е решено преди няколко дни. Вече в Ново село от Колорадо дойдоха американски войски и това вас не ви интересува", коментира Борисов.

По думите му той е бил "за" съвместни учения, за предно разполагане, но когато започне всекидневно патрулиране с натовски кораби, реакцията на Русия, на Путин и на Лавров, е била видна. Моята мечта беше да има платноходки, лодки, тръба за газ, но при положение, че подводници се разхождат, каква ще е тази тръба за газ, допълни Борисов. Той смята, че това ще се отрази негативно и на туризма, и на инвеститорите.
Според Борисов трите дни коментари за охраната на първата дама не са нормални. "Нормално е президентът, като си води своите отговорни срещи, да е сигурен къде е жена му. Колко ще изхарчим за охраната на един човек", коментира Бойко Борисов.

КНСБ и ГЕРБ са на една позиция, че е дошло време за увеличение на доходите в България, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров след срещата. Той оцени като позитивни предложенията на партията за увеличение на доходите, но от синдиката смятат, че те могат да растат и с по-бързи темпове предвид възможността за поне петпроцентов ръст на БВП и за по-справедливо разпределение между труда и бизнеса на това, което произвеждаме. От КНСБ смятат, че след четири години средната работна заплата може да достигне 1600 - 1700 лева, ако се увеличава с по 100 - 150 лева на година