Лиляна Павлова опроверга твърденията на служебния кабинет

Това служебно правителство категорично взима страна в предизборната кампания, заяви министърът на регионалното развитие от Кабинета Борисов 2

За пореден път се налага да изнасяме информация по поредните неверни твърдения и внушения, които се опитва да прави служебния кабинет, които приличат на предизборни спекулации. Това заяви Лиляна Павлова на извънредна пресконференция дадена от партия ГЕРБ.
"Ясно се вижда за кого работи това служебно правителство. Санирането е необходимо, всички признаха, че интересът е огромен, което е факт. Това значи, че ГЕРБ има правилна политика", заяви Павлова.

"Радвам се, че днес признаха тази истина. Първият милиард беше само началото. Отстояхме и вторият милиард, но тази тенденция трябва да се запази. Тази политика трябва да бъде заложена и в следващите 10 години", добави тя.

"Обезпечихме финансово първия милиард и гласувахме в парламента втория. Твърдения и спекулации за това, че сме излъгали, не е нормално да има. Някой се опитва да си припише неясно какви заслуги", добави тя.

"Референтните стойности също са една предизборна дъвка, която дъвчат нашите опоненти. Все пак ние живеем в пазарна икономика. Цените не са въведени ей така. Те са въведени на базата на три обективни критерия", разясни Лиляна Павлова.

"Още през февруари 2016 уведомихме банката да не се сключва ново споразумение, докато не бъдат качествено довършени сградитe, за които има договор от 2015 година. Именно, за да няма необезпечени финансови ресурси. Ние обезпечихме първия милиард, втория го осигурихме в парламента. Това оборва твърденията, че сме излъгали и сме скрили нещо. Цялата ни кореспонденция е прозрачна, тя е факт и може да се провери от всички ", информира министърът на регионалното развитие и благоустройство от Кабинета Борисов 2.

Тя допълни,че първите първите 2200 сгради от санирането са вече обезпечени, а нови договори ще могат да се сключват, когато приключат тръжните процедури по тях. Павлова засегна и друг важен за санирането на сградите фактор- референтните цени.

"Те бяха въведени през октомври 2015. И за тях критериите са три.Първият- средните цени в строителството, вторият-средни цени за играни търгове и сключени договори за сгради в същия обем, третият - анализни цени", каза Павлова.  Тя говори за третото, невярно твърдение, с което се плашат хората - за недопустимите разходи.

"Те не са за сметка на живеещите в сградата. Ако съответният кмет на общината е преценил,че иска да направи допълнителни разходи за дадена сграда, различни от енергийното обследване- примерно плочки, нови асансьори, домофони,тези разходи трябва да ги плати общината. Твърденията, че са за сметка на хората,са просто да ги плашат.

Павлова допълни, че контролираните механизми при санирането са ясно разписани. "Ние за сметка на програмата плащаме допълнителен извънреден и независим инвеститорски контрол. За да можем да следим качеството. А гаранцията за качеството на санирана сграда се издава в ползва на етажната собственост. И тя, ако има дефекти, може да иска те да бъдат ремонтирани гаранционно.
"Има ясно разписани методически указания, подписани от мен до всички кметове и общини. Контролните механизми са ясно разписани. Те са на три нива. Ние за сметка на програмата плащаме и за допълнителен извънреден контрол. Въвели сме строги изисквания за гаранция. Това също беше една спекулация, че няма контрол и качество. Така се опитват да се дават опорни точки в ръцете на БСП и останалите ни конкуренти", заяви Павлова.

Пресконференция на ПП ГЕРБ.

Публикувахте от Политическа Партия ГЕРБ в 20 февруари 2017 г.