Горанов: Далеч сме от коалиция между БСП и ГЕРБ

Трудно ще се сглоби мнозинство

“Двете най-големи партии са много отдалечени. Коалиции като в Германия за нас са ненужни. Трудно ще се сглоби мнозинство. Ние нямаме горчив опит от коалицията, защото съзнателно влязохме в сложна формула. Но спомнете си в каква ситуация го направихме, тогава трябваше да се поеме отговорност. Имаме определени негативи от това, но в следващите години не виждам лесна формула за еднопартийно управление.“ Това каза финансовият министър от кабинета “Борисов 2” Владислав Горанов пред бТВ по повод изказването на Борисов, че служебният кабинет може да се задържи и по-дълго на власт.

Помолен да коментира темата за “гладенето на чаршафите”, Горанов отговори: Тази сексуалната тематика не ми е близка. Тя е в риторика на Дончева и Петков. Ако говорим с по-сериозен тон – далеч сме от коалиция между БСП и ГЕРБ. Това е спекулативна теза.

“Много възможно е в началото на един парламент да се сложат на масата няколко предложения на най-голямата партия и около тях едно правителство да получи подкрепа. Технологията на парламентаризма изисква приемането на много решения по много закони, ако няма стабилно мнозинство, това е агония за управлението и е предизвикателна задача да събереш мнозинство, особено ако искаш да имаш принципна позиция и да се съобразяваш с малките партньори”, коментира още Горанов.

В момента, в който държавният глава назначава с един подпис премиера, властта се олицетворява с президента и ако се случи нещо неудачно в изпълнителната власт, трябва да се търси референция с мажоритарно избрания президент. Ако се случи позитивно – пак. Проблемът е в това, че липсва възможност останалите партии да участват в този процес”, допълни той.

Горанов разкритикува и смяната на областните управители. 

“Правят впечатление кадровите промени, които не са обективирани от необходимостта да се проведат гарантирано честни избори. Ако приемем, че Герджиков няма доверие в областните на ГЕРБ, къде намираме аргументи в това, че новите, които ще влизат в движение в изборната тематика са по-добрият вариант”, допълни Горанов.

“Смущава ни това, че се къса нишката на отговорност. Нормално е по Конституция Радев да е надпартиен, а в същото време в изпълнителната власт нахлуват кадри на БСП. Те влизат незаслужено в изпълнителната власт, защото не са спечелили изборите”, коментира още той.

По повод ревизиите на служебния кабинет Владислав Горанов заяви: “Преекспонирането на темата с ревизиите се ползва по-скоро от БСП. Ако има проблеми, те могат да се анализират. Могат да се видят всички документи, те се пазят. Например за приватизацията има документи и аз се надявам да станат ясни някои ден. “

Горанов отрече да има проблеми с финансирането на програмата за саниране. “Има утвърдена програма на правителството, потвърдена от НС. В началото средствата се отпускат от ББР, извършва се санирането и възниква задължение на държавата към ББР, което може да се покрива според възможностите за една-две години. Големият пропуск на коментарите е, че най-вероятно не са я чели. В момента, в които се изчерпат 2 млрд., тя трябва да спре, за да се прецени дали да се продължи. Има над 2000 договори, които са ангажирали ресурс. Най-много инвестиции се очакват през 2017 г. 

-за дълга от 16 млрд.лв. Във фискалния в края на октомври 2014 г. имаше 8,6 млрд., а в края на януари 2017 - 13,8 млрд. Има 5,2 млрд. повече. С двете емисии през 2015 и 2016 г. общо са изтеглени 10 млрд., от тях 5,2 млрд. са налични в резерва. Разликата е отишла за дефицита и за плащане на реакторите и погасяване на дългове.”

По казуса КТБ Горанов заяви: “Изначало преди да започне събирането на несъстоятелността, имахме 3,5 млрд. по-малко, а в резултат на времевия вакуум от началото на 2014 до научаването на синдици, са извършени увреждащи за банката сделки. Надявам се обвинението на прокуратурата през 2017 г. да  бъде внесено, за да станат ясни нещата.”