Борисов: Като премиер не допуснах да има флотилия в Черно море

Бойко Борисов: Като премиер не допуснах да има флотилия в Черно море

Обявих се против флотилия в Черно море и не го допуснах като премиер. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на извънредна пресконференция в отговор на твърденията на БСП, че оглавяваното от него правителство е приело позиция да се подкрепят мерките на НАТО, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион.

"Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев беше в щаба на НАТО. Ако там той беше заявил, че предишното правителство е взело грешно решение или новото на БСП не стои зад тези идеи при гласуването преди няколко дни, това нямаше да се случи", посочи лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов бе категоричен, че БСП лъжат хората с опорни точки против НАТО, а техните служебни министри подкрепят политиките и решенията на НАТО. Той заяви, че би поздравил БСП и техния служебен кабинет за това, че във военно отношение и по договореностите с НАТО се продължава политиката на ГЕРБ. "Какво ни различава с БСП във военната доктрина, след като в момента се продължават политиките, водени от нас", попита Борисов. По думите му, България има колективни ангажименти към НАТО и ЕС и ако наистина са подписани тези задължения, това означава, че е свършено добро дело.

Според председателят на ГЕРБ представителите на БСП са се научили как да лъжат избирателите си. "Те започнаха споразумението СЕТА, ние го довършихме. Българите ще пътуват без визи до Канада, което е първата стъпка към безвизовото пътуване до САЩ. Правителството на БСП участва и в Европейски съвет в Малта. Ако искаха да паднат санкциите срещу Русия, можеха да вкарат такава точка, това не е направено, доколкото знам", обясни той.

Бойко Борисов посочи, че новият областен управител на БСП в Хасково е заявил публично, че ще има нов лагер в Хасково. "Едно говорят, друго правят - Нинова водеше митинги в Самоков срещу бежанците", каза Бойко Борисов и подчерта, че се ползват старите опорни точки, които обаче служебното правителство проваля. "Не им излязоха сметките за границата и гласуването на военния министър в сряда. БСП използват каруцарски речник, ние сме възпитани хора - предлагам им в културна обстановка да се търси какво може да се направи. Ние се молехме за национално съгласие в Хасково, а те ръчкаха за протести. Защо не пратиха армията на границата, щом са против бежанците? Принуждават ни да влезем в техния тон на говорене, но рискуваме да отвратим хората. Герджиков не бил техен - ми да си сложат техен", коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов подчерта, че щом БСП се хвалят със спечелването на президентските избори и избраният президент е техен, то служебното правителство също е на БСП. "Или Радев не е техният президент, или служебното правителство е тяхно. Само едно от двете може да е вярно. Бих се радвал, ако имаме надпартиен президент", каза още той.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев заяви, че не е работа на ГЕРБ по цял ден да опровергава неверни твърдения - че няма програма, че няма листи, че има изменения в климата и пр. "Невъзможно е да се отговори с рационални аргументи на глупостите в ляво. Санирането било грабеж - защо се забравя, че изборът на изпълнител се прави по Закона за обществените поръчки и се контролира от хората? Според мен дълбоката цел е санирането да бъде спряно. Средствата, които държавата успя да задели, да отидат някъде другаде - това ли е целта", попита още той.

 

Публикувахте от Бойко Борисов в 21 февруари 2017 г.