КЕВР премахва юрисконсултските възнаграждания в "Топлофикация"

Топлофикационното дружество задължително ще трябва да уведомява длъжниците си преди да ги даде на съд

Комисията за енергийно и водно регулиране започва процедура за премахването на юрисконсултските възнаграждения, които „Топлофикация" начислява при заведени от дружеството съдебни дела срещу длъжници, съобщава БНТ. На срещата организирана от омбудсмана Мая Манолова участваха и служебният министър на енергетиката, депутати, представители на Столичната община и други заинтересовани страни.

За последните 4 месеца срещу "Топлофикация" - София са подадени 345 жалби. Едни от най-честите оплаквания са свързани с това, че дружеството дава на съд длъжниците си без предварително предупреждение. От Комисията за енергийно и водно регулиране смятат, че трябва да бъде въведен срок, в който доброволно да се покрият задълженията преди да се стигне в съда.

"Ще въведем в общите условия клауза за задължително уведомяване на длъжниците преди завеждане на съдебни или изпълнителни дела от толофикационните дружества". заяви председателят на КЕВР, Иван Иванов.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще въведе и пределна цена при дялово разпределение на топлинната енергия. Председателят на регулатора Иван Иванов определи като недопустимо нарастването на стойността на услугата за последните 2-3 години с 6 пъти.