Вежди Рашидов представи приоритетите на ГЕРБ в сферата на културата

Той подчерта, че развитието на културата е тясно свързано с подема на други сектори като туризма

В препълнена зала министърът на културата в двете правителства на Бойко Борисов Вежди Рашидов представи визията на партията за развитие на сектор "Култура". Заедно с него бяха кандидатите за народни представители от ГЕРБ в София - музикантът Калин Вельов, политологът Тома Биков и актьорът Роберт Янакиев. Рашидов направи кратък отчет на свършеното в двата мандата на ГЕРБ и пое личен ангажимент да продължи да работи за плавното увеличение на бюджета за култура.

Вежди Рашидов подчерта, че развитието на културата е тясно свързано с подема на други сектори като туризма. Представители на музикалните среди поставиха въпроса за излъчване на повече българска музика в електронните медии. Те призоваха това да залегне в програмата на ГЕРБ. Рашидов от своя страна изрази подкрепа да се работи в тази посока. Той предложи създаването на национален съвет на изпълнители и автори на музика, който по-активно да разглежда тези въпроси. В изказването си Маестро Карталов изрази отново подкрепата си за визионерството на Рашидов по отношение на начина, по който трябва да се управлява културата. На събитието присъстваха артисти, музиканти, директори на театри и музеи, представители на артистичните съюзи и представители на туристическия бранш, начело с Румен Драганов от Националния борд по туризъм.

Финансово обезпечаване на стратегическите приоритети и цели, включително и чрез привличане на алтернативни източници за финансиране на културния сектор; Съвместно изработване с Министерството на туризма на цялостна стратегия за развитие на културния туризъм и културни маршрути; Приоритетно финансиране на дейности по опазване на културното наследство; Определяне на приоритетни обекти – недвижими културни ценности за целево финансиране на редовни теренни археологически проучвания, консервация, реставрация и социализация, както и приемане на планове за опазване и управление на археологическите резервати; Осигуряване на механизми за опазването на културните индустрии като ресурс - всичко това е заложено в програмата на ГЕРБ в сектор „Култура“.