Ханс-Петер Ул: Програмата на ГЕРБ носи сигурност

Общество

21-02-2017, 21:42

Снимка:

Николай Литов, 24chasa.bg

Автор:

Кристина Кръстева, 24 часа

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ханс-Петер Ул: Върху съда е бил упражнен натиск!

Изказването на д-р Ханс-Петер Ул на Кръглата маса на тема "Сигурност" (видео)

Още акценти от интервюто:

Борисов постъпи правилно спрямо Ердоган

ЕС трябва да се позиционира в общ път при новите условия - опитът да бъдат възстановени Руската и Османската империя

НАТО трябва да покаже сила, но в никакъв случай да не провокира

 

- Д-р Ул, как оценявате управленската програма на ГЕРБ в сектор сигурност, която партията е разработила за следващ мандат и акценти от която бяха представени на конференция в София с вашето участие?

- Всъщност тази програма беше разработена съвместно с нас и с европейските структури. Акцентът в нея е бъдещата сигурност, която трябва да се осигурява в сътрудничество между отделните участници. Организираната престъпност, независимо дали става въпрос за трафик на хора или на дрога, или друго, е трансгранична. Винаги

участниците в такива

престъпления

са в различни държави. Затова тя може да се определи като трансгранична. Това са комплексни предизвикателства, които по никакъв начин не могат да бъдат решени само на национално ниво. За тях е необходимо комплексно решаване на проблема на европейско и на световно ниво.

- Къде е балансът на отношенията Изток - Запад с оглед обострянето им, при което ЕС остава на единия полюс, Русия на другия?

- Всъщност ние достигнахме до един нов момент на развитие. Следвоенният ред се състоеше от два лагера - от едната страна западният с НАТО, от друга - Изтока с Варшавския договор. Следващият етап беше сривът на СССР, обединяването на Германия и разпадането на "Варшавския договор" - промяна на реда в междудържавните отношения. Но сега виждаме, че всъщност е било наивно да се мисли, че в Европа по този начин е можело да бъде установен траен мир. Виждаме, че в момента редът се променя и се стига до едно преструктуриране. Путин иска да върне величието на руската империя, Ердоган пък желае да възстанови Османската империя. И ние като Европа трябва да търсим някакъв начин на сътрудничество и на позициониране в цялата тази картинка.

От друга страна, сигналите, които идват в момента от новоизбраното американско правителство, също са доста объркващи. Но всъщност според мен не това е най-важното. Най-важното е ние, страните в Европа, да решим къде искаме да отидем, как искаме да се развиваме. И след това да вървим именно по този път, да го реализираме.

От тази гледна точка смятам, че правителството на

Тръмп се явява нещо

като катализатор,

който ще съумее да ни накара да акумулираме силите си, да задълбочим сътрудничеството помежду си и да вървим в единен път.

- Правилен ли е подходът на Борисов да държи добри отношения с Ердоган, предвид това, че ние сме зависими от волята на Турция да задържа бежанския поток на територията си?

- Мисля, че това, което направи Борисов, беше правилно. И канцлерът Меркел направи същото от името на ЕС.

- Наистина Меркел бе посредникът, който предаде в Анкара на турския президент посланието на целия ЕС. Как успя да го убеди тя?

- Мисля, че Ердоган я разбра добре, защото дефакто Турция се нуждае повече от ЕС, отколкото ние от Турция.

Турската

икономика е

зависима от ЕС
И те не могат да заместят ЕС с Русия или с някаква друга държава. И всъщност това трябваше да му бъде изяснено. Мисля, че г-жа Меркел направи точно това. И смятам, че г-н Борисов направи същото.

- Обезпокоен ли сте от фактите, които притесняват и г-н Борисов? Преди минути в залата на конференцията лидерът на ГЕРБ заяви, че се тревожи, понеже тези дни управляващите са договорили с НАТО нещо неясно. Нещо, което може да превърне Черно море в зона на военни действия.

- Разбрах, че има някакво разместване. Има някакви нови положения по отношение на Черно море и от страна на НАТО. Мисля, че трябва да бъдем по-разумни и малко по-въздържани, особено когато става дума за военни действия. Което означава, че НАТО трябва да покаже сила, но не трябва в никакъв случай да провокира.

 

CV

Ханс-Петер Ул е член на Бундестага, където оглавява Подкомисията за разоръжаване, контрол на въоръженията и неразпространение. Член е и на подкомисията за превенция на граждански кризи и разрешаване на конфликти


Източник: 24chasa.bg