Рибарите заплашват с гражданско неподчинение

Мисия Каварна

23-02-2017, 18:10

Снимка:

chernomore.bg

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рибарите пак излизат на протест

Бургаски депутати извоюваха важни промени за рибарите

Утре ще има шествие на рибарското пристанище в Аспарухово

Над 100 рибари от града и региона излязоха на протест пред сградата на Морска администрация във Варна. Те настояват за смяна на ръководството на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, тъй като не срещат разбиране."Изчакахме три месеца, но не виждаме промяна в работата на ИАРА. Основното, което искаме от ръководството на агенцията е да има комуникация с бранша, да има разбиране. Ние не очакваме да ни помагат в работата, а да разбират нашите проблеми. Не смятаме, че със смяна на ръководството проблемите ни автоматично ще отпаднат, напротив, тогава ще започнем да ги решаваме, но ни трябва подкрепата на агенцията. Искаме администрация, с която да работим в разбирателство. Основните проблеми на бранша след влизането на България в ЕС са свързани с новата политика на рестрикция и ограничения в риболова. Ограничаването на правото ни на труд води след себе си големи финансови загуби за нас. Втори-трети месец корабите ни стоят на брега, рибарите се страхуват да излязат да работят, за да няма санкции. Проблемите тръгнаха от есенния риболов. Тогава едно неразбиране на заповед на министъра на земеделието  доведе до санкциониране на много колеги и писане на актове, които носят наказателни точки според европейските регламенти, а те водят до спиране на кораба за определено време", каза пред журналисти Емил Милев от сдружение "Черноморски изгрев".

Според Красимир Петров от Балчик в ИАРА трябва да работят хора, които да споделят политиката на рибарството. "Те настояват, че са санкциониращ орган, който трябва да ни контролира, а не може да ни защитава. Тогава да сложат хора, които да ни защитават в чужбина. Да се борят да се повиши квотата за калкан, да не се въвеждат нови квоти. В момента ние като не смеем да излезем да риболуваме, турските кораби го правят. Вече има четири идвания на турски кораби, които измъкнаха над 100 тона калкан" - оплака се Красимир Петров.

Някои от рибарите споделиха, че от месеци не са излизали в морето поради наложените ограничения и до дни ги очаква фалит, а друго препитание нямат. Според тях в ИАРА трябва да работят специалисти и да бъде изградена политика в сферата на рибарството. Това е петият протест на рибарите за последните два месеца.

За утре е планирано шествие на рибарското пристанище в Аспарухово. „Ще се съберем колеги, за да изясним позицията си и да решим какво ще правим в следващите дни. Някои настояват за гражданско неподчинение - да затворим мостове и важни пътни артерии. Целта ни е да предизвикаме общественото внимание, всички да разберат, че има рибари, които искат да работят и да бъдат решени проблемите в сектора, трупани с години" - каза още Емил Милев.

Припомняме, че преди две седмици представители на риболовния бранш се срещнаха с ресорния заместник министър Иван Палигоров. „Изложихме в писмен вид нашите проблеми и искания, но отговор все още не сме получили“ – завърши Емил Милев.

Полина Петрова

chernomore.bg