46 майки са се отказали от намерението да изоставят бебетата си

В приемни семейства са настанени 20 от новородените

  • В Добрич 46 майки, родили в местната болница, са се отказали от първоначалното си желание да изоставят бебетата си и са решили да ги отглеждат в семейството си. От неонатологичното отделение на лечебното заведение през 2016 година са сигнализирали за общо 67 родилки, заявили, че ще се откажат от децата си, се посочва в доклад на общината за интеграцията на граждани в уязвимо социално положение. В приемни семейства са настанени 20 от новородените, а едно - с увреждания, се отглежда в Дом за медико-социални грижи за деца, информират от общината.
    Социални работници заедно с ромски медиатори са успели да убедят повечето майки, които са от ромската общност, да преодолеят трудностите и да се грижат за децата си. Общината се стреми да ограничи и постепенно да се прекрати постъпването на бебета в институции, както и да подкрепи реинтегрирането на изоставени деца в биологичните им семейства, се посочва в доклада.
    Специалисти от Центъра за обществена подкрепа през 2016 година са успели да върнат 13 деца в техните семейства. Седем деца са намерили нов дом в професионални приемни семейства, включени в проекта "Приеми ме". 
    Общинският съвет ще обсъди на заседанието си на 28 февруари доклада за свършеното по интеграционните политики за граждани в уязвимо социално положение, съобщава БТА.