Караянчева: БСП продаде Кърджали на ДПС

ДПС и ДОСТ "взривиха" дебата между ГЕРБ и ДПС за Кърджали

Конкретни обещания от ГЕРБ, принципни обвинения от БСП и лют спор кой е „подарил” Кърджали на ДПС белязаха дебата между кандидат-депутатите Цвета Караянчева и Александър Симов в студиото на „Тази сутрин” по бТВ.

Тя посочи като приоритети на бившите управляващи образованието („основата, върху която могат да се изграждат останалите политики), доходите (повишение, но само на база реален растеж), сигурността и здравеопазването. „Всяко нещо, което обещаваме, е на база икономически ръст, не обещаваме какво ще правим – казваме”, категорична беше Караянчева.

„В БСП сме си научили урока и направихме програма от конкретни идеи. Каквото обещаем, трябва да го изпълним, иначе избирателите няма да ни простят”, заяви на свой ред Александър Симов. Левият журналист посочи, че партията му иска да смени философията на управлението на държавата – „не в ползва на едно голямо и свръхразвито его”.Държавата има място в икономиката. Разбирането, че държавата е лош стопанин претърпя политико-икономически крах”, подчерта той.

Общодържавно

След изясняването на приоритетите, двамата много бързо влязоха в лют спор за наследството на ГЕРБ и възможностите на БСП да предложи реална алтернатива. Караянчева излезе с конкретни данни за спад на безработицата и ръст на БВП, докато Симов посочи, че усещането на хората е за завръщане на престъпността от времената на 90-те: „Стабилността на държавата беше стабилност на бедността и абсолютното безвремие”.

Социалистът се обяви за „развитие по нов начин” в просветата, като не даде повече подробности и вместо това заяви, че образователният закон на ГЕРБ „произвежда грешка след грешка”. Цвета Караянчева отбеляза, че текстовете са обсъждани 3 години от 70 организации и тепърва трябва да им се даде възможност да се развият.
Александър Симов обвини ГЕРБ, че представят програма, която не е изчислена за пълен мандат. По думите му средна заплата от над 1500 лв. в края на мандата може да означава теглене на нови външни заеми. Караянчева отговори, че при сегашните параметри на икономически растеж и събираемост е напълно възможно подобно вдигане на възнагражденията.

Кандидат-депутатът от ГЕРБ посочи, че партията й ще намалява административния натиск върху бизнеса и ще свърже отделните информационни системи. Освен това има проект за 2 индустриални зони в Южна България и 3 – в Северна. Симов призна идеята за добра, но уточни, че „проблемът е, че при ГЕРБ много неща звучат много добре на хартия, а накрая има пълна нула”.

БСП ще създават фонд „индустрия”, а по отношение на неслучилите се нови 250 000 работни места по времето на кабинета „Орешарски”, „червеният” кандидат призна допуснатата тогава грешка.

Регионално

Пред камерата на bTV жители на Кърджали посочиха проблемите в града си – безработицата сред млади и стари, липсата на активен културен живот, политическото кадруване, лоша инфраструктура и др.

Цвета Караянчева посочи, че едната от планираните индустриални зони ще е в града, като тя трябва да има уредена инфраструктура и възможности за инвеститор от клас А. До 2022 г. трябва да е завършено и околовръстното на града, като вече са в ход отчуждителни процедури. ГЕРБ обещават и многофункционална спортна зала и фонд за водоснабдяване на малките населени места.
„Пловдив има 140 предприятия, 15 000 работника, 1 млрд. инвестиции. Магистралата стигна до Димитровград, и там се строи завод”, отбеляза тя.

Караянчева оправда проблемите предимно с кмета на общината Хасан Азис (ДПС) и допълни: „БСП продаде Кърджали на ДПС”. Темата за традиционно най-силната партия в региона и отцепниците от нея нагорещи дебата. Александър Симов заяви, че ГЕРБ са виновни за случващото се в Кърджали, защото през 2007 г. са отказали общо явяване срещу ДПС.

„Вие сте парашутист в Кърджали!”, обвини го Караянчева и посочи, че ГЕРБ има представители във всички общински съвети, докато БСП нямат сериозно присъствие извън областния град. „Колко са общините в Кърджали?”, попита тя Симов и не получи конкретен отговор.
Двамата влязоха в спор чии съветници по-често са гласували заедно с ДПС и какви са отношенията между ГЕРБ и ДОСТ. Според социалистите партията на Бойко Борисов е в коалиция с тази на Лютви Местан, докато бившите управляващи припомниха целувката между последния и Сергей Станишев на Орлов мост преди години.

Нивото на разговора се „вдигна” още повече, когато Караянчева нарече Симов „червен жълтопаважник”, а той заяви, че тя няма равна в "първичната простотия".

И двамата бяха категорични, че биха работили заедно в парламента, но не и като част от коалиция. Александър Симов подчерта, че ДПС са опонент, а не враг и са си научили урока – да не влизат в безпринципни коалиции.

През очите на експерта

Фактология срещу по-обща логика, но и повече агресия – това видя политическият психолог Антоанета Христова в дебата между Цвета Караянчева и Александър Симов.

„Започна се много силно с метафори от Александър Симов („гнила ябълка”, „дясна догма”, „политическо фентъзи”) – неговото говорене беше много общо, той не е представител на Кърджали, не е живял там, няма знание достатъчно конкретно за региона, освен това е ново лице в политическото дебатиране”, коментира тя.

В същото време Цвета Караянчева се е показала като политик с опит и изключително конкретно говорене, като в случая ГЕРБ са показали, че избират хора, които добре си познават регионите.

„Единият беше по-фактологично говорещ, другият по-общологичен, но по-нападателен”, посочи Христова.

Според нея двамата са влезли в „емоционална контра” след темата за ДОСТ и ДПС – вероятно заради страховете с кого ще трябва да се преговаря за съставяне на правителство.
„Колкото по-ярки са тези сблъсъци, толкова повече се дава шанс на двете политически партии да се позиционират в мястото, което трябва да заемат. Този дебат изразява този огромен сблъсък на левицата и десницата. България има нужда от този сблъсък, за да стане пространството по-много по-чисто и много по-прогнозируемо”, коментира политическият психолог.

По думите й ГЕРБ се опитва максимално да покрие десницата, а БСП – левицата и това е на фона на усещането, че коалиционното управление като условие за стабилност е един от големите политически митове у нас.



Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"