В Тервел решават за преобразуването на три училища в обединени

На заседание на Общинския съвет утре

Общинският съвет в Тервел ще обсъди на предстоящото си заседание на 28 февруари дали три основни училища да бъдат преобразувани в обединени, в които учениците ще се обучават от първи до десети клас, съобщава БТА.
Кметската управа предлага нов статут да придобие най-голямото основно училище в общината - "Васил Друмев" в село Орляк, в което сега се учат 125 деца. В сградата има свободен етаж, който може да бъде използван за бъдещи учебно-възпитателни дейности. Средищните училища - "Д-р Петър Берон" в село Коларци и "Отец Паисий" в Нова Камена, които са отдалечени от общинския център, също могат да станат обединени и учениците да завършат десети клас по родните си места, посочват от общината.
И в трите училища има столово хранене, както и безплатен транспорт за учениците и учителите. Общината е подготвила проекти за обновяване на физкултурните салони и за изграждане на спортни площадки на открито в учебните заведения в Коларци и Нова Камена. Общината ще търси възможности за финансиране на ремонтите в обединените училища по проекта "Красива България" и програмата "Оптимизация на училищната мрежа" на Министерството на образованието и науката. С преструктурирането на училищната мрежа ще се предотврати тенденцията на ранно напускане на образователната система на деца предимно от ромската общност. Ще се постигне и по-ефективно натоварване на образователната инфраструктура, смятат от кметската управа.