В община Тервел за децата е осигурено столово хранене

Подготвя се и проект за разкриване на център за социални услуги

В шест от седемте общински училища в община Тервел е осигурено столово хранене за учениците. От втория учебен срок социалната услуга вече е въведена и в основно училище "Христо Ботев" в село Зърнево, в което учат близо 90 деца от първи до осми клас, съобщава заместник-кметът на общината Диана Илиева, цитирана от БТА.
По думите й, след като повечето ученици са преминали на целодневно обучение, общината е оборудвала кухня, в която ще се приготвя храна и за близо 40 деца в детската градина в селото. От новата социална услуга в Зърнево - сред най-големите села в общината с 1200 жители, ще се възползват и възрастни хора. В кухненския блок през юни ще бъде разкрит филиал на домашния социален патронаж, пояснява заместник-кметът.
Общината вече подготви проект за разкриване на център за социални услуги, в който ще се приготвя храна за учениците в последното училище без столово хранене - в село Безмер. Сградата на бившата здравна служба в селото ще бъде преустроена в социален център с финансовата подкрепа на Местната инициативна група като ще се осигурява топла храна и за децата в детската градина, както и за възрастни хора.
Община Тервел непрекъснато разширява кръга от деца, ученици и възрастни хора, които ползват услугите на общинските центрове за социални услуги и кухненските блокове, за да се подобри качеството на живот в селата, коментира заместник-кметът. Всички менюта се подготвят от общински специалист,а цената на обяда за учениците със супа, ястие с месо и десерт е от 1.49 до 1.80 лева, посочват от общината.