Тежко остава състоянието на засмуканото от джакузи дете (обзор)

Общество

28-02-2017, 08:33

Снимка:

varnautre.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дете е в реанимацията след инцидент в джакузи на Златни пясъци

4-годишната Изабела е между живота и смъртта

Вакуум от джакузи засмука 4-годишната Изабела в хотел "Адмирал" в Златни пясъци. Тя е в реанимацията на болница "Св. Анна" в тежко състояние. След 2 операции е поставена в медикаментозна кома, но прогнозите на лекарите не са оптимистични.

Момиченцето от близкото с. Кичево, чийто баща е българин, в събота било в джакузито с майка си и баба си - англичанки. То тръгнало да се премести по-близо до майка си, когато започнало да пищи от болка. Виковете му накарали спасителя да изключи смукателната помпа. Детето било засмукано от тръбата, която изтегля водата през филтъра за пречистване. Подобен случай с германче, но с фатален край, имаше в друг хотел през 2011 г.

"Приехме детето около 15,30 ч, в 16,10 ч започнахме операция. Момиченцето беше с ужасна травма, драматична картина. Тънките му черва излизаха през ануса. Под много голямо отрицателно налягане в коремната кухина се е разкъсало правото черво и тънките черва са излезли навън. Голяма част от тях са откъснати от хранещите ги съдове - каза д-р Румен Христов, началник на детската хирургия в болницата. - Може детето да бъде оперирано поне още веднъж до 7-10 дни, за да ревизираме състоянието на коремните органи. Когато детето дай боже оцелее, ще се наложи да се направят поне още 2 възстановителни операции".

Д-р Валентин Власаков, началник на интензивното отделение, обясни, че детето е поело в дробовете си вода. "Басейните са с вода с хлор, това поражда допълнителен проблем. От много страни дебнат опасности, опитваме се да се преборим за живота на детето. Но поне още 10-ина дни състоянието му ще е критично", каза той.

Следи от кръвонасядания от засмукването на помпата имало и по бедрата на Изабела. Лекарите за първи път оперират дете след подобен инцидент. Виждали са хора в подобно състояние след катастрофа. Ако момиченцето се пребори за живота си, му предстои дълго лечение, тъй като липсва голяма част от храносмилателната му система.

Районната прокуратура във Варна заведе дело за причинена тежка или средна телесна повреда. Обвинението ще бъде конкретизирано след експертизи.

Засега от хотела отказват коментар.