МТСП: Приветстваме модернизирането на законодателството на ЕС в социалната сигурност

"Осигуряването на достъпни, качествени и ефективни посреднически услуги е ключова предпоставка за подобряването на достъпа до пазара на труда"

„България приветства усилията за модернизиране на законодателството на ЕС в областта на координацията на системите за социална сигурност, което да отговаря на социалната и икономическата действителност в държавите членки. Предложените изменения в тази област ще допринесат за създаването на правна яснота относно достъпа на икономически неактивни лица до определени обезщетения от системите за социална сигурност.“ Това каза служебният министър на труда и социалната политика на заседание на Съвета на ЕС по заетост и социални въпроси в Брюксел, Белгия, съобщи пресцентърът на МТСП.

Служебният министър е подчертал, че България ще се включи активно в дискусиите по темата, за да се гарантира по-лесното упражняване на правата на гражданите, както и честното и справедливо разпределение на финансовата тежест между държавите членки. Той е акцентирал върху необходимостта да се обсъди координирането на обезщетенията за безработица за хората, които за последно са работили в друга държава. Освен това е посочил, че трябва да се въведат ясни правила за координирането на обезщетенията за дългосрочна грижа, изплащани от държавите членки. "Ключова част от постигането на напредък по темата е гарантирането на принципа за равно третиране по отношение на достъпа до социални обезщетения", заявява той.

На дискусията за подобряването на достъпа до пазара на труда в ЕС служебният министър на труда и социалната политика е подчертал, че за повишаването на заетостта в краткосрочен и средносрочен план следва да се обърне внимание върху прилагането на подходящ комплекс от мерки за икономическо активиране на обезкуражените и продължително безработните, като се отчитат характеристиките и потребностите на всеки човек.